maglajinfo.com
vijesti maglaj 1437

U Maglaju održana Javna tribina povodom Dana nezavisnosti BiH

1.03.2017. 21:15 0

U prepunoj Sali OV Doma kulture ''Edhem Mulabdić'' u Maglaju u ponedjeljak je održana Javna tribina povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Javna tribina upriličena je u organizaciji Asocijacije mladih SDA Maglaj, a gosti na Tribini bili su Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA BiH i Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK-a i Premijer ZDK-a.

Javna tribina počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine a zatim i himne Stranke demokratske akcije. Uslijedilo je zatim obraćanje moderatora tribine, Nermina Dedukića koji je upoznao prisutne kako je Javna tribina jedan od sadržaja kojim Asocijacija mladih SDA Maglaj obilježava Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

- Asocijacija mladih OO SDA Maglaj večerašnjom Javnom tribinom počinje sa obilježavanjem 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Povod i tema naše Javne tribine je Dan kojim se proslavlja nezavisnost naše države od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Nakon referenduma uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu u kojoj će veliki broj sinova i kćerki položiti svoje živote zarad slobode i nezavisnosti Bosne i Hercegovine – kazao je on pozivajući prisutne da se učenjem fatihe prisjete najboljih sinova i kćerki Bosne i Hercegovine.

Muhamed Osmić, predsjednik OO SDA Maglaj izrazio je zadovoljstvo što upravo Asocijacija mladih organizuje jednu ovakvu Javnu tribinu.

- Zadovoljstvo mi je da se večeras mogu obratiti na ovoj Tribini, da vas sve skupa mogu poselamiti i pozdraviti i reći da je zaista pravo zadovoljstvo što je Asocijacija mladih upriličila ovu Javnu tribinu povodom Dana nezavisnosti, jednog od najznačajnijih ako ne i najznačajnijeg datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Želim večeras istaći kako je Općinski odbor SDA Maglaj kroz Općinsko vijeće među prvim u Bosni i Hercegovini donio odluku o imenu Trga u Starom gradu trgom Alije Izetbegovića, prvi smo Općinski odbor koji je dao ulicu Srebreničkih žrtava rata i vjerovatno prvi Općinski odbor koji je putem zakonodavnih tijela dao i ime ulici 1. mart. Nisu slučajno dati ovi nazivi - kazao je između ostalog Osmić.

Uvodničar u Javnu tribinu bio je Berin Čičkušić, profesor historije i član Asocijacije mladih SDA Maglaj. Berin se u svom izlaganju osvrnuo na historijske činjenice te je prisutne nastojao upoznati sa historijskom tokovima državno-pravnog položaja Bosne i Hercegovine od perioda samostalnosti tokom Srednjeg vijeka pa do obnove nezavisnosti 1. marta 1992. godine.

Na Javnoj tribini gost je bio i predsjednik KO SDA ZDK-a i Premijer ZDK-a Miralem Galijašević koji je u svom izlaganju govorio o aktuelnim aktivnostima Kantonalnog odbora SDA ZDK-a te o aktivnostima Vlade ZDK-a a na čijem je čelu.

- O značaju 1. marta – Dana nezavisnosti sve se zna kao i o ulozi Stranke demokratske akcije u realizaciji tog projekta koji se zove nezavisnost Bosne i Hercegovine. Mnogo je toga rečeno o tome i svi to znamo. Želim da kažem da mi je drago da je veliki broj mladih ovdje u Maglaju uključeno u aktuelnu politiku, ne samo kroz djelovanje Asocijacije već i u Općinskom vijeću, kazao je Galijašević čestitajući prisutnim Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

On je naglasio kako je Stranka demokratske akcije ta koja uvijek stane na branik države.

- Mi kao država, kao Stranka, kao Bošnjaci prolazimo kroz izuzetno težak period pun izazova, period pun potrebe da se organizujemo, da budemo jedinstveni, pun potrebe da odbacimo sebičnosti, da odbacimo razmirice, da razmišljamo o našoj Bosni, da razmišljamo o našem narodu jer vidite šta se dešava. Kao što ste i vidjeli Stranka demokratske akcije je ta koja uvijek stane na branik Bosne i Hercegovine u svakom smislu i ona je brani, kazao je Galijašević.

Nakon Miralema Galijaševića prisutnim u Sali Općinskog vijeća obratio se i Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA BiH i Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U svom obraćanju Džaferović je istakao kako mu je drago da govori na Javnoj tribini povodom Dana nezavisnosti u Maglaju, gradu heroju te je naglasio značaj Dana nezavisnosti za našu državu.

- Prvi mart jedan je od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. BiH je nakon dugo vremena 1. marta 1992. godine ostvarajući nezavisnost postala nezavisna, suverena država, postala subjekt međunarodnog prava i na čast je onoj generaciji bh. zvaničnika i naroda koji je izveo jednu takvu aktivnost. Ovo su historijske, generacijske stvari i kada se jednom bude pisala historija BiH, za nekih stotinu godinu, ova činjenica se neće moći zaobići. Stranka demokratske akcije je bila vodeća politička snaga koja je zajedno sa drugim patriotskim snagama osigurala nezavisnost Bosne i Hercegovine - kazao je između ostalog u svom obraćanju Džaferović.

Na kraju prisutni građani i gosti nastavili su razgovor i druženje uz kahvu u Sali Općinskog vijeća Maglaj.

Prije Javne tribine deleacije su položile cvijeće na Spomen-obilježje poginulim borcima Maglaja u Parku ljiljana. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.