D. Đuhera/maglajinfo.com
vijesti maglaj 1448

U Kalavun Jusuf-pašinoj Kuršumliji džamiji

U Maglaju održana promocija knjige Nuru-l-idah

12.11.2016. 21:48 0

U džamiji Kuršumliji sinoć je poslije jacije-namaza upriličena promocija knjige Nuru-l-idah, autora Hasan ibn Ammara eš-Šurunbulalija, a u prijevodu prof. Jusufa Džafića.

Uvodničar promocije bio je hfz. Hidajet-ef. Talić, dok su promotori bili prof. Nevres-ef. Hodžić, glavni maglajski imam, i prevodilac prof. Jusuf Džafić.

Spomenuto djelo tretira pravna pitanja islamske prakse shodno hanefijskom mezhebu (pravcu/školi), a koji se prakticira u BiH od same pojave islama na ovim prostorima.

Izlaganje je praćeno s velikom pažnjom, u sklopu kojeg je prevodilac predstavio i samog autora koji je svojevremeno važio za jednog od najvećih pravnih (fikhskih) autoriteta.

Nakon izlaganja prof. Džafiću postavljeno je nekoliko pitanja vezanih za vjersku praksu muslimana u BiH, a što je preciznije objašnjeno u sadržaju djela koje je bilo dostupno po promotivnoj cijeni od 15,00KM.

Inače, prof. Jusuf Džafić rođen je 1991. godine, a 2010. završio je Behram-begovu medresu u Tuzli kao učenik generacije, nakon čega je diplomirao na fakultetu prestižnog Univerziteta Al-Azhar u Egiptu.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.