U Maglaju otvorena izložba ''Anne Frank - Historija, Istorija, Povijest za danas''

12.10.2016. 18:43 0

Izložba nazvana ''Anne Frank - Historija, Istorija, Povijest za danas'' otvorena je danas u Maglaju, a na 32 panela donosi detalje iz života ove židovske djevojčice i njezine porodice s kraja Drugog svjetskog rata te aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u savremenom svijetu.

Izložba je upotpunjena sa sedam lokalnih panela koji govore o historiji Bosne i Hercegovine u toku i nakon Drugog svjetskog rata do danas. Posjetitelje će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici, odnosno vršnjački edukatori prenoseći znanja koja su stekli o temama koje obrađuje kompletna izložba, saopćeno je iz Inicijative mladih za ljudska prava u BiH.

Anne Frank, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine kasnije, s porodicom seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protiv-židovski zakoni. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, porodica se seli u tajno skrovište u kojem su proveli dvije godine, dok nisu otkriveni. Svi su deportirani u logore, 15-godišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član porodice je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik svoje kćeri.

Izložba ”Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas” je ranije postavljena u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci, a u Maglaju će biti otvorena do 28. oktobra u Gradskoj biblioteci.

Organizatori izložbe su Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, Fondacija Humanost u akciji BiH, Kuća Anne Frank, JU Biblioteka Maglaj i JU Gimnazija ''Edhem Mulabdić'' a izradu izložbe finansirala je Evropska unija.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.