maglajinfo.com
vijesti maglaj 1801

Stotinu godina tradicije

U Maglaju otvorena manifestacija Dani Čabrine kafane

17.09.2019. 09:09 0

Na Trgu Alije Izetbegovića u starom dijelu Maglaja jučer je zvanično otvorena manifestacija Dani Čabrine kafane, a u čast obilježavanja 100 godina postojanja ovog objekta.

Projekat su osmislili i realizirali u saradnji sa Općinom Maglaj članovi Udruženja mladih ''Sub castro nostro-Pod našom tvrđavom''.

Na samom početku prisutnim na maglajskoj čaršiji obratio se Čabrin praunuk Vedran Pap koji se tom prilikom zahvalio Općinskom vijeću, načelniku općine i svima koji su prepoznali vrijednost Čabrine kafane.

- Zahvaljujem se Općinskom vijeću koji su izglasali odluku da Čabrina kafana dobije prošle godine najveće općinsko priznanje. Nama u porodici je učinjena velika čast samom kandidaturom, a o priznanju da ne govorimo. Posebno se zahvaljujem načelniku naše male, ali lijepe općine gospodinu Mirsadu Mahmutagiću na svesrdnoj pomoći u radu ove kafane. Njegova podrška i ovoj manifestaciji govori da za Stari grad vjerovatno dolaze bolji dani. Također se zahvaljujem akademskim slikarima Fuadu Čičkušiću i Admiri Bradarić koji su svojim djelom, znanjem, trudom i iskustvom bitno doprinijeli kako samoj manifestaciji, tako i budućem izgledu kafane. Zahvaljujem se i mnogim drugim pojedincima, ustanovama i firmama koji su na razne načine dali svoj doprinos. Posebna zahvala ide našim mušterijama, jer bez njih objektivno gledano, kafana se ne bi održala u životu. Na kraju, zahvalio bih se i Udruženju mladih „Sub castro nostro- Pod našom tvrđavom“ koje je osmislilo i nadam se da će uspješno privesti kraju ovaj zahtjevni projekat. Radi se o mladoj grupi ljudi koji svojim radom šire jednu pozitivnu energiju, entuzijazam i iskrenost. S nadom da će se u Stari grad uskoro vratiti makar djelimično život kakav je bio nekad, do nekog novog viđenja - kazao je Vedran, stoji na zvaničnoj stranici Općine Maglaj. 

Manifestaciju je otvorenom proglasio načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

- Ovo je jedan veliki jubilej, stotinu godina da traje u zemlji koja doživljava turbulencije, transformacije i sl. Mnogo je generacija prošlo kroz ovu kafanu, mnogo doživljaja, lijepih i teških trenutaka, sve se zbivalo ovdje. Tih stotinu godina moramo se zahvaliti porodici i familiji Obralić koja je mnogo truda i energije uložila da ovo opstane. Ja se iskreno zahvaljujem ovoj porodici za sve godine i njihov trud, ali i porodici Pap koja ulaže svoje vrijeme kako bi ovaj vrijedni objekat zaista opstao - kazao je načelnik Mahmutagić.

Ovom prilikom porodica Obralić na vrlo emotivan način zajedno sa načelnikom Mahmutagićem su otkrili zidnu tapetu u čast stogodišnjici ovog objekta.

Program su upotpunili učenici osnovnih i srednjih škola sa područja općine Maglaj. Predivnu gastro ponudu pripremile su članice Udruženja „Cicmanke“ iz Novog Šehera i pekara „Elma“ iz Starog grada.

Na kraju, prisutni su imali priliku pogledati izložbu slika u unutrašnjosti Čabrine kafane, te uživati u tradicionalnoj kafi, saopćeno je. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.