Ramazan 1440/2019. Maglaj | 22.05.

Sehur

Iftar

Vaktija 1440/2019. vaktija.ba
maglajinfo.com/fena
vijesti maglaj 795

Održana i pokazna vježba

U Maglaju ozvaničen početak UN-ovog programa o smanjenju rizika od katastrofa

23.02.2019. 14:34 0

Ne širiti paniku, ali djelovati brzo - poruka je učenika Osnovne škole ''Maglaj'' koji su jučer pokazali kako se snalaze u kritičnim situacijama, a u okviru početka zajedničkog programa Ujedinjenih nacija ''Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH'' koji će biti realiziran u trajanju od četiri godine u deset općina.

Sposobnost u Maglaju demonstrirali su i predstavnici općinske civilne zaštite, pred gostima direktoricom za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Barbarom Datwyler Scheuer i UN rezidentnom koordinatoricom za BiH Sezin Sinanoglu.

Datwyler Scheuer je izrazila zadovoljstvo zbog projekta koji štiti ljude, naglašavajući da se prirodne pojave ne mogu spriječiti, ali da se može spriječiti gradnja u opasnim zonama.

- Klizišta ne ubijaju ljude, ubija ih loše prostorno planiranje - istakla je Scheuer.

Švicarska će, najavila je, ponuditi stručnost, s obzirom na to da je planinska zemlja i da su navikli na katastrofe. Navela je da cijeli projekt vrijedi 8,4 miliona KM, od čega Švicarska donira pola iznosa.

Izrazila je nadu da će projekt smanjiti rizik od katastrofa, te spasiti živote i sredstva kojim se koriste ljudi.

Sinanoglu je navela da je projekt rezultat saradnje Vlade Švicarske i UN-a, a da pet agencija iz UN-a učestvuje u aktivnostima.

- Program za cilj ima saradnju s općinama na podizanju svijesti i smanjenju rizika od katastrofe, te prevenciji za eventualni rizik - rekla je Sinanoglu te dodala da je Maglaj pravo mjesto za početak projekta jer je teško pogođen poplavama 2014. godine.

Naglasila je da je Maglaj u pogledu rizika od katastrofa postala ''pametna općina'', jer su počeli raditi na prevenciji i pripravnosti.

Izrazila je nadu da će model Maglaja biti prenesen u ostale općine koje će biti dijelom projekta.

BiH se smatra državom visoke izloženosti prirodnim opasnostima, prema nalazima Globalnog izvještaja o rizicima za 2017. godinu. Od 145 jedinica lokalne samouprave 91 se smatra da je pod izrazito značajnim rizikom od poplava i klizišta, a 27 pod visokim rizikom.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.