U Maglaju problem sa najezdom mrava

18.06.2014. 23:20 0

Poslovni prostor porodice Hasanić smješten u prizemlju njihove porodične kuće, koji su izdali Adnanu Redžiću za prodavnicu second hand robe u Maglaju, mjesec dana nakon poplave danas pokušavaju osposobiti. Očistili su ga od mulja i blata kojeg je bilo od 10 do 30 centimetara.

Reporteri Agencije FENA obilazeći Maglaj zatekli su ih u čišćenju. Ispričali su da je nivo vode na tom dijelu bio viši od dva metra. Voda je uništila i kamion za robu, poslovni i privatni auto. 

 

Punih 20 dana čistili su poslovni prostor, općinske službe angažirale su timove koji su i Hasanićima uradili dezinfekciju, a potom su sami prostor okrečili te se nadaju da će uskoro otvoriti i radnju za mušterije. 

 

Prema njihovoj procjeni šteta  u uništenoj radnji je oko 70.000 KM.

 

U čišćenju i iznošenju blata i uništenog inventara pomagali su im studenti iz Sarajeva, a nadaju se da će im bar dio štete biti nadoknađen. 

 

“Mi nemamo pravo na humanitarnu pomoć jer sprat kuće u kojoj živimo nije poplavljen. Dobili smo samo pomoć od džamije”, kazao je Nihad Hasanić. 

 

Ispričali su da su 2000. godine uselili u ovu kuću te da ih je ovo pokosilo, ali nisu i neće odustajati. 

 

Uspjeli su očistiti i dvorište koje je bilo puno mulja. U dvorištu je višnja koja je rodila, ali plodove ne smiju jesti jer im je tako rečeno. Također, posadili su i smokvu no misle da ona neće opstati.  

 

U tri velika kamiona  je odvezeno smeća iz radnje, a dva kamiona su trebala da odvezu smeće iz dvorišta. 

 

Imaju problem s najezdom mrava koji su bježeći od vode ušli na sprat kuće. Taj sprat voda nije dosegnula te su s balkona posmatrali bujicu  koja je bila sve veća, a zbog činjenice da su mogli ostati u svojoj kući i da imaju dom kažu da ima mnogo onih porodica koje su nastradale više od njih. 

 

Nabujala rijeka Bosna 14. maja poplavila je Maglaj. Poplavljene su 1.482 kuće, 273 stana, a iseljene su 5.343 osobe. U klizištima je uništena 91 kuća. Oštećena su 1.872 stambena objekta te 296 privrednih objekata. (FENA)

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.