U Maglaju se pojavile vodene ospice, tuberkuloza, hepatitis B i diareja

19.06.2014. 16:49 0

U izvještaju Doma zdravlja Maglaj o higijensko-epidemiološkoj situaciji na području Općine Maglaj , a koji je dostavljen Kantonalnom štabu civilne zaštite, istaknuto je da je epidemiološka situacija zadovoljavajuća. Registrovano je samo sedam pojedinačnih slučajeva - tri slučaja vodenih ospica, po jedan slučaj tuberkuloze i hepatitisa B i dva slučaja diareje.

Na osnovu obavljenih laboratorijskih nalaza utvrđeno je daje voda gradskog vodovoda, te mjesnih vodovoda Kosova i Natron-Hayat zdravstveno ispravna, a svakodnevno se kontroliše i prisutnost hlora u mreži gradskog vodovoda. 


Ipak, gradskom stanovništvu se i dalje preporučuje da koriste flaširanu ili prokuhanu vodu, dok se higijenske prilike potpuno ne stabilizuju. 


Jedna od protivepidemijskih mjera, koje se kontinuirano provode, je i dezinfekcija stambenog i poslovnog prostora. Uzimajući u obzir da se velike gomile smeća još uvijek nalaze na otvorenim prostorima, te da još ima neočišćenih podrumskih prostorija, što može, s toplijim danima, prouzročiti i najezdu komaraca i muha, kao i povećano prisustvo glodara i zmija. 


Krizni štab za zdravstvo je već pokrenuo aktivnosti na provođenju detaljne i sistemske dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u Općini Maglaj, a nakon jednomjesečnog prekida ponovno je pokrenuta vakcinacija djece i omladine. (FENA)

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.