maglajinfo.com
vijesti maglaj 2984

U Maglaju uskoro Nargila Caffe

18.04.2014. 11:09 0

U Maglaju se uskoro otvara novi ugostiteljski objekat koji će po svemu sudeći biti drugačiji od svih ostalih u gradu. U Ul. Aleja Ljiljana u blizini glavne gradske raskrsnice uskoro će za Maglajlije i Maglajke biti otvoren Nargila Caffe 'Istanbul'.

U novom ugostiteljskom objektu koji će uskoro otvoriti svoja vrata, Maglajlije i Maglajke uskoro će moći i u našem gradu uživati u toplom okusu turskog čaja i egzotičnim aromama nargile u sasvim drugačijem caffe ambijentu uz zvukove orijenta i po veoma pristupačnim cijenama.

 

Inače, mnogo je osoba koje se nisu susretale sa nargilom, ona je ustvari po definiciji orijentalna lula s dugim savitljivim crijevom zakačenim za kontejner u kojem se duhanski dim hladi prolaskom kroz vodu. Interesantnog orijentalnog oblika i bogato ukrašena, u domovima zapadnih zemalja uglavnom predstavlja ukras, dok većina stanovnika Bliskog istoka nargilu koristi svakodnevno kao desert poslije jela ili prijatno osvježenje.

 

U aromatičnom ukusu nargile podjednako uživaju i muškarci i žene, a užitak koji dobijaju kroz ovu prelijepu i veoma jednostavnu aparaturu je nevjerovatan. Historijski izvori govore da je nargila nastala u dalekoj Indiji, a kasnije je preko Irana prešla u ostale arapske zemlje, završavajući svoju evoluciju u Turskoj. 

 

Ono što je misteriozno u vezi s njenim historijatom jeste činjenica da otkriće duhana u odnosu na korištenje nargile kasni nekih 200 godina. Za pušenje nargile je neophodno koristiti posebne vrste duhana, od kojih je najbolji iranski tamni duhan. Ove vrste duhana nikada nisu suhe, već su obavezno pomiješane s medom ili melasom i aromama različitog suhog voća – jabuke, jagode, kivija, banane, ananasa. U novije doba se koriste i arome nane, kapućina i druge, a ponekad su sve zajedno pomiješane, i nazivaju se „Mixed flavour”.

 

Zanimljivo je da se u našem gradu nakon dugo vremena otvara jedno sasvim drugačije i novo mjesto gdje će mladi provoditi svoje slobodno vrijeme, međutim koliko će ovo biti stvarno pozitivno ili negativno za mlade ljude ovoga grada ostaje da se vidi. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.