U Novom Šeheru obilježen Dan škole: Učenici za goste pripremili bogat kulturni program

2.04.2016. 12:48 0

Osnovna škola u Novom Šeheru jedna je od prvih u našoj zemlji koja je prestala biti organizirana po sistemu ''Dvije škole pod jednim krovom''. Već desetak godina ovdje egzistira jedinstvena uprava škole, Vijeće učenika i roditelja. Nastava za oko 600 učenika se izvodi na bosanskom i hrvatskom jeziku, javila je Federalna TV.

Već četvrtu godinu učenici, nastavnici  i roditelji obje nacionalnosti zajednički, uz svakodnevan rad, pripremaju i program za Dan škole. A on je ustanovljen 2. aprila u povodu Svjetskog dana dječije knjiiževnosti. 

 - U našoj školi nema problema. Idemo na iste sekcije. Družimo se i van nastavnih aktivnosti i zajedno smo vršnjaci jedne i druge nacionalnosti - kaže učenica Emina Pepelar.

Ova škola je pokazala zašto je među prvima u BiH, uz podršku OSCE-a,  ukinula diskrimantorski program obrazovanja  „Dvije škole pod jednim krovom“.

- Gdje je trebalo mnogo kompromisa i sa jedne i sa druge strane. Međutim, često je manjkalo podrške s određenih distanci vlasti gdje ljudi jednostavno ne razumiju i donose odluke, a da nikada prag ove škole nisu prešli. To nije dobro - kaže  Marko Zelić, predsjedavajući OV Maglaj.

 - Uprava škole je jedistvena. Nastavnici bošnjačke nacionalnosti izvode nastavu na hrvatskom jeziku, a nastavnici hrvatske nacionalnosti izvode nastavu na bosanskom jeziku tako da nema nikakvih problema kada je u pitanju saradnja – dodaje Zijad Meškić, direktor OŠ „Novi Šeher“. 

Čini se da dijelu aktuelne bh. politike nisu u interesu slični pozitivni primjeri u obrazovanju. Uprkos tome  učenici i nastavnici su zajedno za roditelje i goste izveli bogat kulturni program i uručili zahvalnice i priznanja zaslužnima nakon čega su od općinskih vlasti dobili uvjeravanja nadležnih da će do kraja godine biti dovršena izgradnja školske sportske dvorane.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.