M. Kelavić
vijesti maglaj 745

U Novom Šeheru održana Druga multietnička smotra folklora

8.05.2019. 09:56 0

Proteklog vikenda je u organizaciji UG ''Cicmanka'' Novi Šeher i HKUD ''Gromovnik'' Novi Šeher, a pod pokroviteljstvom Općine Maglaj, održana Druga multietnička smotra folklora "ŠEHERSKO KOLO".

U prepunoj sportskoj dvorani posjetitelji su u subotu uživali u vrlo interesantnom, dvosatnom programu bošnjačkih, hrvatskih i srpskih KUD-ova.

Uz domaćine UG "Cicmanka" i HKUD "Gromovnik" iz Novog Šehera nastupili su: KUD “Miloš Kupres“ Kožuhe, KUD „Gajret“ Sarajevo, KUD „Napredak“ Bušletić-Donja Grapska, KUD “Krivaja“ Zavidovići i gosti iz Hrvatske KUD „Ivan Kapistran Adamović“ Čepin kod Osijeka.

Uz pozdravne govore organizatora, prisutne je pozdravio i općinski načelnik Maglaja Mirsad Mahmutagić ne krijući svoju zadovoljstvo ukupnom organizacijom programa i brojnom posjetom.

Uz tambure, šargije, harmonike, daire i sazove orila se dvorana u Novom Šeheru, a mnogima su potekle i suze radosnice kada su izvođači programa formirali veliko kolo - Šehersko kolo.

Pored očuvanja hrvatske, bošnjačke i srpske tradicije, ova smotra snažno doprinosi i izgradnji međunacionalnog povjerenja.

Sudeći po oduševljenoj publici, koji su kroz ovu različitost prepoznali samo ljepotu i bogatstvo, u tome se i uspjelo, saopćili su organizatori. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.