maglajinfo.com
vijesti maglaj 871

Akcija s porukom ''Krv nam je svima ista''

U ponedjeljak u Domu zdravlja Maglaj akcija dobrovoljnog darivanja krvi

12.11.2015. 23:07 0

Povodom Svjetskog dana tolerancije, 16. novembra/studenog održat će se akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Maglaju, u prostorijama Doma zdravlja Maglaj s početkom u 10:00 sati. Akcija će trajati do 13:00 sati.

Akcija nosi naziv „Krv nam je svima ista“ i rezultat je truda mladih aktivista iz općina u kojima djeluje projekat PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.

Tim mladih ljudi koji sprovode ovu akciju dobrovoljnog darivanja krvi u općini Maglaj su Ivana Širić koordinatorica ove akcije, Tenzila Hasanić i Tarik Smajlagić.

Ovi mladi ljudi, okupljeni pod okriljem projekta „PRO-Budućnost“ intenzivno rade na promociji vrijednosti kojima žele ojačati procese pomirenja i izgradnje povjerenja u njihovim zajednicama. Za ovu akciju su zajednički radili u saradnji sa nadležnim ustanovama za transfuziju krvi koje će osigurati tehničku realizaciju akcije, dok su mladi mobilizirali svoje zajednice na ovu akciju s porukom „Krv nam je svima ista“.

Zajednice u kojima se akcija provodi uključene su u projekat PRO-Budućnost koji djeluje u 30 općina/opština/gradova u BiH.

Cilj projekta PRO-Budućnost je da doprinese izgradnji povjerenja među svim građanima Bosne i Hercegovine. Ovaj četverogodišnji projekat će angažovati više od 100.000 građana u 30 ciljanih opština/općina/gradova koje su od rata podijeljene po etničkim linijama. Projektne aktivnosti uključuju obuku, mirovne kampove, javna govorenja, kulturne događaje, male grantove i lokalne inicijative. Putem dijaloga među grupama i edukacije, građani Bosne i Hercegovine se mogu osvrnuti na prošle događaje i okrenuti ka budućnosti i početi da sarađuju na izgradnji zemlje koja se bazira na vrijednostima tolerancije i različitosti.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.