maglajinfo.com
vijesti maglaj 2580

U Rječici (RS) u toku izgradnja munare

15.01.2014. 13:09 0

U Džema'atu Rječica koji pripada Medžlisu IZ-e Maglaj u toku je izgradnja munare, prve koja pripada Medžlisu Maglaj a teritorijalno je u manjem bh. entitetu.

Džema'at Rječica ima oko 80 domaćinstava. Uglavnom su svi članovi Islamske zajednice. Od 1977. godine do 1980. godine bila je u sastavu džema'ata Moševac. Od tada sve do 1996. godine u sastavu je džema'ata Maglaj – Kuršumlija. Krajem 1996. godine i početkom 1997. godine pripada džema'atu Bijela Ploča. Ovaj džema'at dva puta je posjetio muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović. Zahvaljujući njemu i glavnom imamu h. Izudin ef. M. Kruški obnovljen je mesdžid koji je srušen tokom rata 1993. godine, a ovih dana u toku je i izgradnja munare koja će uveliko dati lijep izgled ovom malom bh. džema'atu. 


Prvi mesdžid u ovom džema'atu je izgrađen 1966. godine. Zbog dotrajalosti tog mesdžida, džema'atlije su 1991. godine izgradile drugi mesdžid. U ovim mesdžidima je radio mekteb i uz Ramazan bi se klanjala teravija. U mektebu su radili Bradarić Husejin ef. i Mustafa Ahmetagić. Što se tiče imama uz Ramazan, teravih namaz su uglavnom obavljali i sada obavljaju učenici naših medresa.

 

Dugogodišnji mutevelija ovog džema'ata je Šahman Suljo. Šahman Bego uvakufio je u ovom džema'atu zemljište na kome se nalazi današnji obnovljeni mesdžid.

Tokom rata živote iz ovog džema'ata za odbranu Domovine dali su:

1. Šahman Suad,
2. Šahman Zaim,
3. Šahman Adil,
4. Šahman Edhem
5. Šahman Mahmut,
6. Šahman Dževad,
7. Šahman Aziz,
8. Šahman Ćerima,
9. Šahbaz Akif,
10. Šahbaz Adem,
11. Šahbaz Meho,
12. Šahbaz Rizad
13. Muhamedović Zahid
14. Muhamedović Anela

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.