Zepce.ba
vijesti maglaj 1990

Treća ljetna kolonija vrhbosanskih bogoslova: Kardinal Vinko Puljić boravio u Maglaju

14.08.2015. 00:08 0

U župama Žepačkog dekanata, od 11. do 14.08.2015. godine traju Treće ljetne kolonije vrhbosanskih bogoslova. U okviru ove posjete, 25 vrhbosanskih bogoslova proveli su tri dana zajedno sa nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem, vicerektorom Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa vlč. Markom Mikićem i ekonomom vlč. Damirom Ivanovićem u molitvi i druženju sa vjernicima.

Susret je započeo u utorak posjetama župama svetog Ante Padovanskog u Žepču, Novi Šeher i župi Osova.

U sklopu svog boravka općini Žepče, kardinal Puljić sa svim bogoslovima odlučio se za jednu neobičnu posjetu. Naime, poslije posjete župi Novi Šeher, a uz nagovor i pomoć fra. Miroslava Batarila, svećenika u mirovini i dugogodišnjeg člana Planinarskog društva Vis i žepačkog župnika Predraga Stojčevića, svi zajedno su se pješice iz Novog Šehera zaputili prema Planinarskom domu na Matinskom Visu.

Obzirom da se uskoro održavaju 19. Dani planinara HB - Žepče 2015. upravo na toj žepačkoj planini, goste je dočakao predsjednik PD Vis Mirko Matijević koji u sklopu redovnih aktivnosti pripreme za ovaj događaj već neko vrijeme boravi u Domu.

U okviru posjeta, kardinal je u večernjim satima, isti dan, uz koncelebraciju brojnih svećenika, služio večernju svetu misu u župi Žepče.

Drugog dana boravka u žepačkom dekanatu, u srijedu, prije podne posjetitili su župe Lug Brankovići i Maglaj, u večernjim satima bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u pratnji njihovih odgojitelja i vicerektora Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa vlč. Marka Mikića, posjetili su župu Marije Pomoćnice kršćana u Globarici i župu Radunice.

Posljednjeg dana boravka u našem dekanatu, u četvrtak, kardinal je sa bogoslovima posjetio župe Bistrica, Lovnica i Zavidovići.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.