maglajinfo.com
vijesti maglaj 2154

U srijedu otvaranje manifestacije ''Septembarski dani otpora 92-95''

19.09.2016. 13:42 0

Otvaranje tradicionalne manifestacije ,,Septembarski dani otpora 92-95'' biti će upriličeno 21. septembra ispred Doma kulture ,,Edhem Mulabdić'' u Maglaju sa početkom u 10,00 sati.

Nosilac aktivnosti za 2016/2017. godinu je Jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“ Maglaj.

U Maglaju se tokom mjeseca septembra svake godine obilježavaju dva važna datuma, 18. septembar, Dan općine te 21. septembar, datum kada se tradicionalno otvara manifestacija ''Septembarski dani otpora Maglaj 92-95'', u okviru koje se različitim sadržajima od zaborava čuva spomen na sva agresorska dešavanja u Maglaju u periodu između 1992. i 1995. godine.

U okviru manifestacije ''Septembarski dana otpora Maglaj 92-95'' naš grad prisjeća se i hrabrih pripadnika 201. a kasnije 327. Viteške brdske brigade koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani Maglaja. 

Ostaje zapisano da je iz vremena troipogodišnjeg ubijanja i rušenja, općina Maglaj izašla kao treća po razrušenosti bh. općina, da su rušene crkve i džamije, škole i fabrike i da je na maglajskom području, palo najviše granata po glavi stanovnika. 

U periodu agresije, prema podacima iz 1997. godine, život je izgubilo gotovo 1.200 osoba iz Maglaja i izvan njeg koji su ga branili, trajnim invalidima ostalo je 550 ljudi, gotovo 150-oro djece zauvijek je zatvorilo svoje oči. Ubijeni su u redovima za vodu, hljeb ili u trenu dok su iz tamnih podruma htjeli vidjeti svjetlo dana. Danas bi bili ponosne Maglajlije ponosnog i prkosnog Maglaja – ljekari, pravnici, zanatlije, uspješni sportisti...

U historiji će ostati zapamćeno vrijeme velike sramote čovječanstva koje nije spriječilo stradanje nevinih ljudi na malom prostoru Bosne i Hercegovine.

Na području maglajske općine, prva jednica oružanih snaga formirana je u Kopicama 06. aprila 1992.godine, jedinice Općinskog štaba Teritorijalne odbrane 15. aprila, a Prva maglajska brigada formirana je 06. novembra 1992. godine.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.