U Tuzli identificirano sedam osoba

14.12.2016. 15:30 0

U Komemorativnom centru u Tuzli danas je identificirano sedam osoba. Riječ je o šest žrtava bošnjačke i jednoj žrtvi srpske nacionalnosti.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić izjavila je Feni da su posmrtni ostaci žrtava ekshumirani na pojedinačnim lokalitetima Borje, na području Vlasenice, mezarje u Konjević- Polju na području Bratunca, mezarje Zaseok, općina Sapna, mezarje Pervani, općina Bratunac, mezarje Novi Šeher, općina Maglaj i groblje Porebice, općina Brčko.

– Kada je riječ o mezarjima i grobljima, ekshumacije se izvrše uglavnom na neobilježenim dijelovima parcele, a posmrtni ostaci se ekshumiraju samo radi uzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu i utvrđivanja uzroka smrti. Potom se vraćaju u ista grobna mjesta iz kojih su ekshumirani, gdje ostaju dok se na temelju DNK analize ne utvrdi identitet – pojasnila je Čengić.

Takođe, dodala je, u navedenim slučajevima samo su uzeti koštani uzorci i utvrđen identitet posmrtnih ostataka, a tijela se nalaze u mezarjima iz kojih su ekshumirani.

Identitet posmrtnih ostataka utvrđen je na temelju DNK analize, a danas su identitet potvrdili članovi njihovih obitelji.

Identificirani su:

1. Ahmo (Daut) Suljić, rođen 1966. u mjestu Ljeskovik, općina Srebrenica;

2. Ramo (Memiš) Hasanović, rođen 1972. u mjestu Mihaljevići, općina Bratunac;

3. Veledin (Fadil) Mezetović, rođen 1972. u mjestu Novi Šeher, općina Maglaj;

4. Murto (Muzafir) Hajdarević, rođen 1956. u mjestu Križevići, općina Zvornik;

5. Redžo (Ibrahim) Turković, rođen 1955. u mjestu Vrsinje, općina Vlasenica;

6. Milutin (Niko) Dragičević, rođen 1939. u mjestu Porebice, općina Pelagićevo;

7. Mujo (Alija) Pezić, rođen 1928. u mjestu Tetima, općina Vlasenica.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

rat
Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.