Učenici iz Žepča i Maglaja posjetili Banja Luku

26.04.2016. 19:09 0

U organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Herecegovini, učenici osnovnih i srednjih škola iz Žepča i Maglaja, posjetili su u petak, 22. aprila tri vjerska objekta u Banjoj Luci, samostan Marija Zvijezda u Trapistima, hram Hrista Spasitelja i džamiju Ferhadiju te Narodnu skupštinu RS-a.

Cilj posjete bio je promocija razumijevanja, tolerancije i međusobnog poštovanja svih naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovih kultura, tradicija i religijskih raznolikosti.

Entitetski parlament posjetilo je pedeset i pet učenika Srednje škole Žepče, Gimnazije i Osnovne škole Novi Šeher iz Maglaja, u pratnji svojih nastavnika, a domaćin im je, između ostalih, bio i potpredsjednik Narodne skupštine Senad Bratić, koji je rekao da je posjeta učenika dobra prilika da mlade upoznaju o radu ove zakonodavne institucije, te izrazio uvjerenje da su gosti danas nešto novo i naučili. 

I poslanica SP-a Zdenka Gojković ističe da posebno mladi, na koje se oslanja većina političkih partija, treba da znaju kako funkcionišu institucije vlasti i za šta glasaju na izborima. 

Predstavnik Misije OSCE-a u BiH Alen Ćosić podsjeća da je posjeta organizovana u saradnji s Odborom za međureligijsku saradnju općine Žepče s ciljem promovisanje kulturne različitosti, upoznavanje s raznolikostima BiH, njenim entitetima i institucijama. 

Predstavnik Odbora za međureligijsku saradnju općine Žepče Branko Radaš kaže da je ideja o posjeti Narodne skupštine potekla od učenika, te da je cilj posjete Banjoj Luci razbijanje predrasuda prema drugim konfesijama. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.