maglajinfo.com
vijesti maglaj 5096

BOSANSKA DOLINA PIRAMIDA: Učenici maglajskih škola gosti dr. Semira Osmanagića

5.03.2017. 18:17 0

U petak, 3. marta 2017. godine su učenici maglajskih škola, osnovnih i srednjih, posjetili Bosansku dolinu piramida u Visokom. U organizaciji Almira Đuhere, autora djela ,,Djevojka iz Zemlje piramida'', maglajski đaci bili su gosti Semira Osmanagića prilikom čega su u sklopu jednodnevne avanture obišli kompletan sadržaj Arheološkog parka: Bosanska piramida Sunca.

U saradnji MSŠ Maglaj, Gimnazije ,,Edhem Mulabdić'', OŠ ,,Maglaj'' i JU ,,Prve osnovne škole'', a pod rukovodstvom Almira Đuhere, upriličena je zajednička jednodnevna ekskurzija učenika gradskih škola. Almir Đuhera, autor djela ,,Djevojka iz Zemlje piramida'', uspješno je organizirao putovanje na kojem su predstavnici osnovnih i srednjih škola bili ekskluzivni gosti dr. Semira Osmanagića, znanstvenika poznatog u međunarodnoj eliti arheologa.

Jedinstvena prilika upoznavanja kompleksa arheološkog parka u Visokom bila je posebno dočarana prisustvom gosp. Osmanagića, a koji je za maglajsku ekipu posebno izdvojio vrijeme i pomno objasnio sadržaje i simboliku novootvorenog parka u blizini poznatih tunela. Avantura maglajskih učenika sadržavala je nekoliko etapa, od kojih je prvobitna atmosfera u autobusu gdje su svi učenici dobili primjerke ,,Djevojke iz Zemlje piramida'', koje im je uz posvetu uručio autor djela.

Nakon prvog susreta s vodičem Namikom, cjelokupna Piramida Sunca osmotrena je s drugog kraja Visokog, nakon čega se krenulo direktno na otkrivene dijelove piramide. Pored rekreativnog dijela penjanja uz stranu piramide, edukativno-informativnog predavanja i seanse dvominutne relaksacije na kamenim blokovima, ekipa se zaputila u misteriozne tunele.

U dvije razdvojene grupe, zbog brojnosti, učenici su putovali misterioznim tunelima. Uz doživljaj zaštitne opreme na sebi, koračanje nepoznatim polumračnim tunelima i neodoljivim otkrićima uz slatkorječivu priču vodiča Emira, prisutni su bili očarani atmosferom. Na sve to, dozu misterije i uzbuđenja doprinijelo je saznanje da se nalaze 20m ispod površine i 150m od samog ulaza. Treća zvanična etapa bio je novootvoreni park u blizini tunela gdje su učenici bili pod rukovodstvom dr. Osmanagića i tom prilikom su upoznati sa svim sadržajem i simbolikom dijelova parka.

Uz prelijepu prirodu, učenici su učestvovali u kratkim seansama doživljaja energije i snage prirode koja ih okružuje. Pored zabavnog dijela, avantura je objedinila je informativne, edukativne i rekreativne elemente. Petak, 3.3.2017. godine, zasigurno će ostati nezaboravljeni dio vannastavnih aktivnosti u životu jednog đaka. Pored rukovodioca ekskurzije, u pratnji učenika išli su nastavnici Ivana Đonlić i Damir Đuhera.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.