maglajinfo.com
vijesti maglaj 2640

Humanost

Učenici Prve osnovne škole prodavali kolače i prikupljali sredstva za porodicu Šišić

5.11.2016. 17:26 0

U Maglaju je jučer provedena humanitarna akcija koju je pokrenulo Vijeće učenika Prve osnovne škole Maglaj. Cilj ove humanitarne akcije bio je prikupljanje sredstava za pomoć porodici Šišić iz Željeznog polja.

Malo je poznato da je dječak Rasim Šišić koji je izvršio samoubistvo prije 10-tak dana u porodičnoj kući u Željeznom polju bio učenik i Prve osnovne škole Maglaj.

Nakon katastrofalnih poplava i klizišta, maja mjeseca 2014. dječak Rasim i njegova porodica našli su se u naselju Jablanica koje po školskom gravitacionom području pripada Prvoj osnovnoj školi u Maglaju.

Kako navode iz ove Ustanove i tada su već pomagali porodicu Šišić.

- Nakon zadnjeg nesretnog događaja koji se desio porodici Šišić, učenici devetog razreda su uz podršku nastavnice Mirnese Džinalić-Sinanović i uprave škole pokrenuli aktivnosti da se ovoj porodici pomogne. Usaglašen je način na koji će se akcija provesti, a to je prodaja kolača i suvenira, u školi i na prometnijim mjestima u gradu. Uz podršku načelnika općine Maglaj i Medžlisa IZ-e Maglaj dogovoreno je da se u petak, 04.11.2016. prodaja kolača obavi ispred Nove gradske džamije, a u srijedu, 09.11.2016. godine prodaja će biti organizovana na platou ispred Doma kulture “Edhem Mulabdić”, navodi se na zvaničnoj stranici Prve osnovne škole Maglaj. 

Oba dana, uporedo, učenici će na isti način imati akciju i u objektu matične škole.

Nakon završetka humanitarne akcije, prikupljena sredstva biti će uručena direktoru OŠ “Abdulvehab Ilhamija” Željezno Polje, gosp. Suvadu Hadžiću, a namjera je da se od tih sredstava obezbijedi nešto od građevinskog materijala, jer je navedena škola u Željeznom Polju pokrenula akciju izgradnje nove porodične kuće za Rasimove roditelje, braću i sestre.

- Na taj način bismo dali svoj doprinos u obezbjeđenju normalnih uslova za život tih ljudi, a ujedno razvijamo svijest i empatiju učenika za pomoć svim ljudima u nevolji, navode iz Prve osnovne škole. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.