maglajinfo.com
vijesti maglaj 1419

29. oktobar

Udruženje CŽR-a Maglaj nizom sadržaja obilježava Dan civilnih žrtava rata

25.10.2017. 17:10 0

U prostorijama Doma kulture "Edhem Mulabdić" u ponedjeljak je otvorena izložba pod nazivom ''Da se ne zaboravi, da se ne ponovi'' a u okviru programa obilježavanja Dana civilnih žrtava rata.

Za sve zainteresovane osobe izložba ''Da se ne zaboravi, da se ne ponovi'' bit će otvorena tokom čitave sedmice. 

U okviru programa obilježavanja Dana civilnih žrtava rata općine Maglaj sinoć je održana i tribina ''Ratni zločini nad civilima s osvrtom na zločine u Maglaju 1992-1995. godine'' a predavači su bili prof. dr. Dželal Ibraković koji se osvrnuo na sadašnje stanje u našoj državi i odnos vlasti koja, mnogo godina nakon rata, poduzima male ili nikakve korake prema procesuiranju ratnih zločinaca te mr. Muamer Džananović koji se u svom izlaganju osvrnuo na prijeratna i ratna dešavanja u Maglaju i okolini.

U petak, 27. oktobra bit će proučen tevhid za sve ubijene civile '92-'95 u Novoj gradskoj Vali Recep Yazicioglu džamiji. Isti dan od 18,00 sati bit će održana i Akademija ''Sjećanje na poginule civile općine Maglaj '92-'95''' u atriju Mješovite srednje škole Maglaj i Gimnazije "Edhem Mulabdić".

U nedjelju, 29. oktobra od 10,00 sati bit će upriličeno polaganje cvijeća na spomen obilježja u Parku ljiljana, Centralni spomenik CŽR Maglaj kod solitera, u Spomen parku "Velika kuća", na šehidskom mezarju Podborik, partizanskom groblju Čakalovac te na spomen obilježju u Novom Šeheru.

Isti dan bit će održana i liturgija za poginule civile '92-95' u hramu Sv. Ilije Proroka te Misa zadušnica za poginule civile '92-95' u crkvi Svetog Leopolda Mandića u Maglaju.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.