Pomoć stiže sa svih strana: Prošlo više od 560 vozila sa humanitarnom pomoći

UIO: Preko granice prešlo 3.700 tona pomoći od početka poplava u BiH

28.05.2014. 16:13 0

Od početka poplava u Bosni i Hercegovini pa zaključno sa jučerašnjim danom na graničnim prelazima je registrovano ukupno 561 vozilo koje dovozilo humanitarnu pomoć u BiH, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Ukupna težina svih pošiljki humanitarne pomoći iznosi 3.716.663,46 kg, odnosno više od 3.700 tona pomoći!

 

Kad je u pitanju vrsta robe koja se uvozila kao humanitarna pomoć najviše ima prehrambenih artikala, vode, odjeće i obuće, hrane za bebe i pelena, raznih higijenskih sredstava.

 

- Carinski postupak nad pošiljkama međunarodne pomoći Uprava za indirektno oporezivanje BiH (na graničnim prelazima, u carinskim ispostavama, kao i grupama za carinske postupke) provodi prioritetno, uz poštivanje propisanih pravila zahtijevanog carinskog postupka - saopćeno je.

 

Pošiljku međunarodne humanitarne pomoći upućene u Bosnu i Hercegovinu treba da prati spisak (specifikacija) robe koja treba da sadrži podatke o pošiljaocu robe, primaocu robe, vrsti robe, količini i vrijednosti robe.Važno je naglasiti da primalac takve pošljke može biti registrovana humanitarna organizacija u BiH, organ javne uprave u BiH ili javna organizacija u BiH.

 

Pored toga iz dokumentacije koja prati pošiljku međunarodne pomoći mora biti vidljivo da se radi o besplatnoj pošiljci, pri čemu to može biti odvojena izjava pošiljaoca ili naznaka na samom spisku (specifikaciji) robe da se ista poklanja u humanitarne svrhe za područja pogođena poplavama u BiH.

 

- Uprava za indirektno oporezivanje BiH ranije je donijela odluku da carinske ispostave Bihać, Gradiška, Brod, Orašje, Brčko, Zvornik, Trebinje, Sarajevo, te aerodromi Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla rade 24 sata dnevno za sve humanitarne pošiljke namijenjene područjima pogođenim poplavama u BiH, kako bi se te pošiljke što brže ocarinile i stigle na područja kojima su namijenjene. Također, apelujemo na sve špeditere koji provode carinski postupak, da daju svoj maksimalni doprinos i pomognu svim uvoznicima koji dovoze humanitarnu pomoć u BiH - kažu iz UIO BiH.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.