ZaSvakoDijete.ba
vijesti maglaj 2554

UNICEF: Opremljeni kabineti hemije u školama pogođenim poplavama

21.09.2015. 13:31 0

Na času hemije VIII6 u Osnovnoj školi ''Vuk Karadžić'' u Doboju kojem prisustvujemo vrlo je živo – tek im je peti čas predmeta kojeg u ranijim razredima nisu imali i uz ponavljanje gradiva s prethodnih časova nastavnica Mladenka Pejić pokazuje im laboratorijski pribor, aparate, posuđe i hemikalije koje su ranije crtali i o kojima su govorili ali bez prilike da se s njima i konkretno upoznaju.

„Ovo je…“, govori nastavnica Mladenka držeći duguljastu staklenu posudu sa označenim mjerama, a učenici skoro uglas govore: „Menzura!“

Nastavnica im pitajući ih o tome šta je supstanca, koje su osobine pojedinih supstanci i u kakvim agregatnim stanjima pokazuje i druge od laboratorijskih instrumenata i posuda sa stola.

„Oni tek od osmog razreda imaju hemiju, tako da im je nov i sam predmet, a pogotovo su im nove epruvete, menzure i sve što smo zahvaljujući Evropskoj uniji i UNICEF-u dobili i što možemo koristiti od ove godine. Što se njih konkretno tiče, ovo nam je došlo u pravi čas tako da od početka mogu učiti i gledati eksperimente. Potrebno nam je još nekoliko stvari da kompletiramo laboratoriju, ali za razliku od onoga što smo ranije imali, ovo je sada i više nego odlično“, govori nam nastavnica Mladenka pokazujući u starom ormaru pored složeno nešto hemikalija i skromne opreme od koje neka datira i iz 60-ih godina. U novoopremljenom ormaru pored uz opremu za hemiju je i donirana nova oprema za biologiju koja se održava u istom kabinetu, a tu su i figure za anatomiju i skelet.

Osnovci i srednjoškolci u područjima pogođenim poplavama u maju 2014. godine, zahvaljujući EU programu oporavka od poplava koji su implementirali Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), već na jesen prošle godine mogli su krenuti u obnovljene škole opremljene namještajem, edukativnim materijalom i didaktipčkom opremom. Program se nije zaustavio na tome, pa od ove jeseni učenice i učenici na raspolaganju imaju i novoopremljene sale za fiskulturu i laboratorije za hemiju, fiziku i biologiju koje je kroz program opremio UNICEF BiH, takođe zahvaljujući donaciji Evropske unije.

„Za predmete kao što je hemija ključno je da im ono o čemu govorimo na času možemo i pokazati. Učenik prije nauči i zapamti ono što vidi, u odnosu na ono što pročita“, kaže nastavnica Mladenka i nastavlja s časom. S učenicima prolazi kroz pitanja o tome šta je hemija, šta hemijski ogled, a šta eksperimenti. Razred je aktivan i svi se javljaju da odgovore, a najviše interesovanja je ipak kad treba pokazati nešto od pribora, objasniti čemu koji služi ali i o tome kako se zaštititi tokom rada na ogledu.

Dok se osnovci u Doboju tek upoznaju sa laboratorijskom opremom, srednjoškolci u Hemijsko-tehnološkoj stručnoj školi u Maglaju koje smo također posjetili već se uveliko služe laboratorijskom opremom. U laboratoriji su učenice i učenici trećeg razreda koji s profesoricom hemijsko-tehnološke grupe predmeta Azrom Pašić izvode neke od ogleda na kojima su ranije radili.

„Za područje u kojem se mi školujemo jako je bitno da imamo adekvatnu opremu za oglede i praktičan rad, jer sama teorija bez praktičnog rada za nas koji se sutra namjeravamo baviti ovim poslom ne pomaže mnogo kada dođemo u stvarne situacije da trebamo primijeniti naučeno“, kaže Elma, a profesorica Azra dodaje kako je oprema korisna ne samo za ovaj smjer, već je koriste i učenici drugih smjerova i gimnazije koji imaju hemiju u nastavnom planu. Kaže kako je hemijska laboratorija do poplava bila skromno opremljena, ali su poplave u maju 2014. i to uništile.

Uz program oporavka od poplava javilo se još nekoliko donatora koji su kabinet opremili specijaliziranim namještajem i s nešto opreme, a ova donacija Evropske unije i UNICEF-a je laboratoriju dodatno obogatila

„Sada imamo laboratoriju u kojoj možemo izvoditi brojne esperimente što učenici sa zadovoljstvom rade. Osim onoga što radimo u redovnoj nastavi, i oni sami stalno pronalaze nove eksperimente na internetu, i stalno dolaze s novim idejama“, kaže profesorica Azra Pašić dok učenice i učenici s nestrpljenjem čekaju da nam pokažu eksperimente koje nsu pripremili.

Prvi eksperiment nazvan ‘hemijski kameloeon’ u kojem supstance miješanjem mijenjaju boje pokazuje nam Sadmir, a potom Salko pravi ‘Slonovu pastu’, Lejla ‘mućka’ vulkan, Elma odvaja sumpor od željeza, pali se magnezijumova traka uz burnu reakciju oksidacije i sve ‘pršti’…

„Hemija je zabavna, pogotovo kad imamo potrebnu opremu!“, kažu nam na kraju druženja pred odlazak na naredni čas učenice i učenici IIIb razreda.

UNICEF je uz pomoć partnera i donatora tokom godinu dana nakon poplava omogućio opremanje više od 130 obrazovnih ustanova za oko 60 hiljada djece, 6 centara za socijalni rad, te omogućio rad 32 kutka za djecu, kojima je obuhvaćeno više od 4000 djece.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.