UPOZORENJE: Poplave i klizišta pomjeraju minska polja

1.06.2014. 21:05 0

Poslije nezapamćenih poplava, koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, kao posljedica se pojavio veliki broj klizišta koja su uzrokovala pomjeranja minskih polja, zbog čega je zabilježen povećan broj prijava o neeksplodiranim ubojitim sredstvima NUS.

U cilju prevencije Federalna uprava civilne zaštite uputila je općinskim službama civilne zaštite po 100 plakata za upozoravanje na mine, koje bi povjerenici mjesnih zajednica trebali distribuirati u ugroženim područjima.

 

Također, specijalistički timovi za uklanjanje i uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava Federalne uprave civilne zaštite su u stalnoj pripravnosti.

 

Na svim klizištima u Zeničko-dobojskom kantonu posebna pažnja se treba obratiti na neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva, koja se usljed povlačenja vode i pokretanja klizišta pojavljuju na neočekivanim lokalitetima.

 

Već smo informirali da su na području Općine Olovo klizišta pokrenula minska polja na tri lokacije, dva na području Grabovice, i na području Crni potok, gdje je pronađena tkz."kasetna municija", pored regionalnog puta Olovo - Zavidovići.

 

Opasnost od neeksplodiranih sredstava je velika i u nekim mjesnim zajednicama u blizini Maglaja, u kojima su odmah poslije rata evidentirana minska polja na nekadašnjim ratnim linijama razdvajanja.

 

Posebna pažnja se treba obratiti radovima u maglajskim naseljima Jablanica i Fojnica, zatim u zavidovićkom naselju Tursići.

 

Na području Zavidovića povećan je broj prijava NUS-a prijavljenog u koritima rijeka Bosne, Krivaje i Gostović. Tako je tokom maja uklonjeno pet komada NUS-a i jedna mina, a u općini Maglaj broj prijava je višestruko veći od uobičajenog, u maju je uklonjeno 27 komada NUS-a i sedam mina.

 

Također je povećan broj prijava NUS-a u koritima potoka koji se ulivaju u rijeke, a zabilježene su i pojave da lokalno stanovništvo neeksplodirana ubojna sredstva, koja su već obilježena i prijavljena Operativnom centru Federalne uprave civilne zaštite baca u rijeke.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.