U Maglaju uskoro dostupna besplatna pravna pomoć

8.12.2014. 14:09 0

Kantonalni zavod za pravnu pomoć Zeničko dobojskog kantona u ovoj godini je pružio pravni savjet za ukupno 3.063 građana.

Zaključno sa 30. novembrom, ovoj ustanovi obratile su se 3.883 stranke, pri čemu je formirano 820 predmeta i to 383 na krivičnom i 485 na parničnom postupku.

 

-U odnosu na isti period prošle godine došlo je do povećanja broja stranaka i predmeta, ukazala je direktorica Zavoda Azra Močević.

 

Prema njenim riječima, građani se najviše obraćaju zbog nemogućnosti praćenja dinamike plaćanja komunalnih usluga,dolazeći sa rješenjima o izvršenju.

 

- Važno je istaći da se u ovakvim slučajevima ne radi o povredama ljudskih prava i male su šanse u korist građana u ovakvim sporovima. Osim toga građani se obraćaju i zbog kršenja prava iz oblasti radnih odnosa, prava po osnovu PIO, te ostvarivanja prava na socijalnu pomoć. Za 8 godina postojanja Zavod je u korist budžeta ZDK ostvario uštede od oko 2,8 miliona maraka, uključujući procijenjenih 400 hiljada maraka za 2014. godinu. U februaru tekuće godine donesen je odgovarajući kantonalni Zakon koji propisuje takozvane uredovne dane, odnosno rad uposlenika Zavoda po općinama.

 

Lokalne zajednice su bile dužne da osiguraju materijalno-prostorne pretpostavke i do sada je, obuhvaćeno 8 Općina na području ZDK. Uskoro će pravna pomoć biti dostupna i u Maglaju, nakon što se u opredjeljenom prostoru saniraju posljedice poplava, prenosi RTV Zenica.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.