Projekat vrijedan 950 hiljada KM: Sanacija klizišta i dionice puta Liješnica - Fojnica - Maglaj

13.02.2015. 22:30 0

U okviru jednogodišnjeg projekta „Obnovom infrastrukture do ekonomskog razvoja zajednica u BiH - Cesta“ koji sa četiri miliona američkih dolara finanasira USAID, a implementira CRS, u Maglaju će uskoro biti sanirano klizište i dionica puta Liješnica - Fojnica - Donji Bradići. Projekat je vrijedan 950.000 KM.

Veliko klizište na lokalitetu Sedra je u više navrata tokom prošle godine ugrožavalo put do naseljenih mjesta Fojnica i Donji Bradići, ali i željezničku prugu prema Zenici i Sarajevu.

 

„Mi smo još u julu prošle godine uvidjeli potrebu sanacije ovog puta. Međutim, nakon avgustovskih poplava i klizišta vidjelo se da je riječ o kompleksnom zahvatu. U saradnji s Fondom za poplavljene uspjeli smo realizirati ovaj posao“, rekao je  Marc D' Silva, direktor CRS-a u BiH

 

Nakon revizije vrijednost projekta je sa 1,6 miliona svedena na 950.000 maraka. U finansiranju, uz donatore  učestvuju i Fond za poplavljena područja u FBiH, ZDK i Općina Maglaj kroz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

 

„U projekat CRS unosi 420.000 maraka. Ostalo bi trebao da obezbijedi Fond gdje bi trebao dijelom da učestvuje i Vlada ZDK“, ističe Mehmed Mustabašić, načelnik Općine Maglaj.

 

„Vlada ZDK je sa raspoloživih 300.000 maraka učestvovala u ovom projektu“, pojašnjava Munib Husejnović, premijer ZDK-a.

 

Projekt „Cesta“ se, osim u Maglaju provodi i u Doboju, Šamcu, Domaljevcu i Doboj Jugu, javila je Federalna TV.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.