maglajinfo.com
vijesti maglaj 4011

Utvrđeni rezultati izbora za Maglaj: SDA osvojila 11 mandata u Općinskom vijeću, SDP 7

17.10.2016. 17:33 0

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici donijela odluku o utvrđivanju rezultata lokalnih izbora održanih 2. oktobra, saopćio je na pres-konferenciji u Sarajevu predsjednik CIK-a Ahmet Šantić.

To se odnosi na sve gradske i općinske sredine izuzev na općinu Stolac za koju će, po Šantićevim riječima, prvo biti donesena odluka o poništenju pa o ponovnom održavanju izbora jer je izborni proces tamo prekinut tokom izbornog dana.

Sutra će zasjedati Kolegij CIK-a i bit će otvorena priča vezana za Stolac. Prvo na redu je rješavanje prigovora, kazao je također Šantić.

U odnosu na današnju odluku, preostaje rok od tri dana za eventualne prigovore i zahtjeve za ponovno brojanje glasova u nekim sredinama. 

U tom slučaju, za jedno biračko mjesto, potrebno je da zahtjev CIK-u podnesu isključivo predsjednici političkih subjekata učesnika na izborima, akreditirani posmatrači ili grupa od 50 i više birača.

Predsjednik CIK-a je također kazao da broj nevažećih listića na ovogodišnjim lokalnim izborima otprilike odgovara stanju iz 2012. godine.

Prilikom glasanja za gradonačelnike i načelnike, ove godine je takvih listića bilo 5,98 posto ili oko 104.107, a za općinska vijeća, odnosno skupštine općina, 6,54 posto ili 116.717.

Već od ranije je poznato da je novi načelnik općine Maglaj, Mirsad Mahmutagić - Batan, kandidat SDP-a, koji je mandat za načelnika osvojio sa 51,75% (5283) glasova, dok je njegov jedini protukandidat Muhamed Osmić (SDA/SBB) osvojio 48,25% (4926) glasova.

U Općinskom vijeću Maglaj prema utvrđenim rezultatima najviše mandata osvojila je SDA, njih 11. Druga stranka po broju mandata je SDP sa 7. Po 2 mandata u OV osvojili su SBB i DF, a SBiH, HDZ i Stranka penzionera/umirovljenika osvojile su po 1 mandat. 

Prema rezultatima vijećnici u Općinskom vijeću u mandatu 2016-2020 ispred SDA su: Mirsad Nalić, Safet Jašić, Benjamin Čičkušić, Nedžad Alispahić, Mirsad Bejzić, Adis Abdurahmanović, Dženita Smajlović, Edina Smajuković, Selma Avdić, Kanita Bašić i Edib Delić. 

Vijećnici SDP-a su: Nedžad Lokmić, Mirza Bradarić, Firuz Galijašević, Svjetlana Zamboni, Armin Hrnjić, Irena Herceg i Anida Šahman. 

Vijećnici ispred SBB su: Muhamed Hrnjić i Mustafa Bešić, a vijećnici DF-a su Hajrudin Fermić i Fikret Delić. 

Vijećnik SBiH je Elvir Vehabović, Stranke penzionera/umirovljenika je Mustafa Buljubašić, a HDZ-a Josip Jurišić. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.