maglajinfo.com
vijesti maglaj 2336

Ramazan 2018. godine

Maglajinfo.com vam poklanja ramazansku vaktiju za područje Maglaja

15.05.2018. 19:49 0

Povodom mjeseca ramazana portal Maglajinfo.com za sve čitatelje islamske vjere pripremio je vaktiju za mjesec ramazan 1439. hidžretske godine.

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH prvi dan ovogodišnjeg ramazanskog posta je u srijedu 16. maja, dok će se prvi teravih namaz klanjati u utorak, 15. maja.

Po islamskom kalendaru, 1439. hidžretske godine, ovaj ramazan ima 30 dana.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

U ovom odabranom mjesecu nalazi se i noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur´ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Muslimani Bošnjaci, pored posta i klanjanja teravih-namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumijevati kur´anski tekst, prisustvovati mukabelama, družiti se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijati duh međusobne solidarnosti i izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatu-l-fitra.

Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama.

Vaktiju za područje Maglaja moguće je preuzeti klikom ovdje, dok je neki od preko 500 štampanih primjeraka moguće preuzeti u nekoj od maglajskih džamija. 

Portal Maglajinfo.com ove godine štampane primjerke vaktije pripremio je uz finansijsku podršku našeg partnera, Farme koka nosilja ''Maglajka''. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.