FTV

Večeras svečano otvoreni 'Mulabdićevi dani kulture'

60.godina od smrti Edhema Mulabdića

Večeras svečano otvoreni 'Mulabdićevi dani kulture'

29.01.2014. 02:14 0

Večeras je otvorena 11. kulturna manifestacija 'Mulabdićevi dani kulture'i pod sloganom Mulabdić, književnik prosvjetitelj, Maglajlija. Mulabdićevim danima, koji se ove godine poklapaju sa 60. godišnjicom od smrti prvog bh. romanopisca, cilj je, uz stalnu publiku, okupiti prvenstveno mlade.

VIDEO

Uz prigodnu izložbu i druge sadržaje, raspisan je i konkurs za najbolji literarni rad o stvaralaštvu Edhema Mulabdića na koji su se odazvali brojni učenici maglajskih osnovnih i srednjih škola.

 

O književnom djelu Edhema Mulabdića govorili su prof. dr. Enver Kazaz i Anisa Avdagić, docentica na katedri za književnost Filozofskog fakulteta Tuzla, koja se slaže s konstatacijom da historijske distance na ovim prostorima često medjusobno konicidiraju s današnjim vremenom, posebno ono nakon Berlinskog kongresa 1878.

 

Takođe, večeras su nagrađeni najuspješniji učesnici konkursa za najbolji literarni rad u konkurenciji učenika osnovnih i srednjih škola. U konkurenciji osnovnih škola pobjednica konkursa je Naida Suljić, dok je u konkurenciji srednjih škola pobjednik Adi Softić, učenik Gimnazije 'Edhem Mulabdić'. Nagrade im je uručio Predsjedavajući OV Maglaj, gospodin Marko Zelić. Skupu se obratio i gospodin Bajruzin Hajro Planjac, vlasnik grafičko - izdavačke kuće "Planjax" i omiljeni autor naših najmlađih čitalaca.

 

Da ponovimo, ove godine se navršava 60 godina od preseljenja na ahiret Edhem efendije Mulabdića, 29. januara 1954. godine, i od tada ostao je spomen na lik i djelo ovog bošnjačkog velikana, rođenog maglajlije. 

Opširnije pogledajte u prilogu Fderealne televizije.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.