N. Dedukić/maglajinfo.com
vijesti maglaj 9096

Neka im je lahka zemlja maglajska

Veliki broj Maglajlija na posljednjem ispraćaju Esada Salkića i Mule Mulahasanovića

28.07.2016. 18:21 0

Preko 500 Maglajlija danas je klanjalo dženazu-namaz Esadu Salkiću, radniku koji je smrtno stradao u eksploziji lužnog kotla koja se u utorak dogodila u kompaniji Natron-Hayat, te Muli Mulahasanoviću koji je preselio na ahiret u 86. godini života.

Preko 500 prijatelja, radnih kolega, poznanika danas se okupilo na Trgu Alije Izetbegovića u Maglaju kako bi klanjali dženazu-namaz i posljednji put ispratili Esada Salkića (1954.) koji je izgubio život u eksploziji lužnog kotla u kompaniji Natron-Hayat. 

Tuga, nevjerica i suze preovladavale su danas na platou ispred Kuršumlije džamije. Prisutnim građanima obratio se i glavni imam MIZ Maglaj Nevres ef. Hodžić koji je kazao kako je nesreća, u kojoj je u utorak stradao Esad, zadesila Natron-Hayat ali i čitav Maglaj. 

- Najteže je porodici Salkić i ovom prilikom iskazujemo im saučešće. Samo prije četrdesetak dana rahmetli Esad ispratio je na ahiret svoju majku i niko nije ni slutio kako će 62-godišnji Esad tako brzo krenuti za njom. Među kolegama koji su ga poznavali bio je poznat kao vrijedan i požrtvovan radnik. Smrt ga je zadesila dok je časno i odgovorno obavljao svoj posao. Na ahiretu ga čeka akoBogda još veći ugled koji imaju šehidi jer sudeći prema hadisu Muhammeda a.s. rahmetli Esad je umro šehidskom smrću. Neka mu je lahka maglajska zemlja. Ovom prilikom molim Allaha da podari brzo ozdravljenje i drugim povrijeđenim radnicima Natron-Hayata. Molim Allaha da vlasnicima i menadžmentu fabrike podari sposobnost da što prije prevaziđe ovu situaciju pokrečući proizvodnju jer je Natron-Hayat i njegovo uspješno poslovanje od neprocjenjive važnosti za ovaj grad - poručio je Nevres ef. Hodžić. 

Nakon klanjanja dženaze-namaza Esad Salkić ukopan je na mezarju kod Lipe, a dženazu-namaz je predvodio Šemsudin ef. Čizmić.

Osim Esadu Salkiću, danas je klanjana dženaza i obavljen ukop i poznatom Maglajliji Muli Mulahasanoviću koji je preselio na ahiret u 87. godini života. 

Mulo Mulahasanović poznat je po tome što je još od rahmetli oca Bege preuzeo zanat berbe i do penzije je radio taj posao. Od kako zna za sebe Mulo se nije mirio sa stanjem u kojem je živio. Uvijek je težio boljem. Bio je vrijedan član Mjesne zajednice, a bio je i jedan od osnivača SDA.

- Bio je jedan od najstarijih i najpoznatijih Maglajlija. Za njega se slobodno može kazati da je bio simbol Maglaja. Njegov visok stas i crveni fes bili su uočljivi skoro na svakoj vjerskoj, kulturnoj ili političkoj manifestaciji u Maglaju. Mulo je bio berbo i tokom svog radnog vijeka osunetio je na hiljade dječaka doprinoseći realizaciji preporuke Muhammeda a.s. da se muška djeca obrezuju. Neka mu je lahka maglajska zemlja - kazao je glavni imam Nevres ef. Hodžić.

Mulo Mulahasanović ukopan je na mezarju Orsopovac, a dženazu-namaz je predvodio Atif ef. Dedukić. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.