Lejletu-l-kadr u Maglaju

Vjernici napunili Kalavun Jusuf-pašinu Kuršumliju džamiju u najodabranijoj noći u godini

24.07.2014. 05:23 0

Muslimani u BiH i Svijetu sinoć su obilježavali Lejletu-l-kadr, noć koja je vrednija od hiljadu mjeseci i u kojoj je počela objava Kur'ana.

Centralna Svečanost povodom Lejletu-l-kadra sinoć je održana u prepunoj Kuršumliji džamiji, gdje je vaz govorio muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

 

Džamije u našoj zemlji i ove su godine na ovu najodabraniju noć bile prepune vjernika, koji su Lejletu-l-kadr dočekali uz dove i traženje oprosta grijeha od Allaha dž.š. Prepuna je bila i maglajska starogradska ljepotica Kalavun Jusuf-pašina Kuršumlija džamija, gdje je prisustvu velikog broja vjernika klanjan noćni namaz, nakon kojeg je proučena i "kadarska dova". 

 

Vjernici su Lejletu-l-kadr proveli u molitvi za oprost, ozdravljenje, klanjali su noćne namaze, te učili različite dove. Inače Lejletu-l-kadr je za muslimane istinska prilika za obnovu vjere i pozitivne promjene u životu.

 

U ovoj noći se očituje posebna sigurnost "sve dok ne svane zora", a u opisima ove noći se navodi da ona nije "ni hladna, ni pretopla".

 

Po završetku 30-dnevnog posta, nastupa jedan od najvećih islamskih blagdana - Ramazanski bajram. Prvi dan Ramazanskog bajrama je u ponedjeljak, 28. jula 2014. godine.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.