maglajinfo.com
vijesti maglaj 2444

Vlada Japana finansirala nabavku radioloških uređaja za Maglaj i Doboj

1.11.2016. 23:02 0

Vlada Japana finansirala je nabavku radioloških uređaja za potrebe domova zdravlja u Maglaju i Doboju. Ceremonija primopredaje najavljena je za sutra, a prisustvovat će savjetnik i zamjenik šefa Misije Ambasade Japana u BiH Kazumasa Miyazaki.

Ambasada Japana dodijelila je 77.869 eura (oko 152.300 KM) Domu zdravlja Maglaj za nabavku višenamjenskog radiološkog uređaja, u Projektu opremanja Doma zdravlja u tom gradu medicinskom opremom.

Prije implementacije tog projekta, Dom zdravlja Maglaj imao je jedan višenamjenski RTG aparat donaciju Vlade Japana iz 1999. godine, ali je uništen u poplavi koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu 2014. godine.

U općini Maglaj godišnje ima oko 5.000 korisnika radioloških usluga, dok je oko 25.000 indirektnih korisnika. Projekt opremanja Doma zdravlja medicinskom opremom ima za cilj unapređenje nivoa usluga primarne zdravstvene zaštite u općini Maglaj.

Vlada Japana dodijelila je i 77.869 eura (oko 152.300 KM) Domu zdravlja Doboj za nabavku višenamjenskog radiološkog uređaja.

Višenamjenski RTG aparat koji je 1999. godine Domu zdravlja Doboj donirala Vlada Japana bio je tek djelomično u funkciji zbog čestog korištenja i dotrajalosti. Drugi RTG aparat koji je taj dom zdravlja koristio za opću RTG dijagnostiku uništen je u poplavama 2014. godine.

U općini Doboj godišnje ima oko 5.400 korisnika radioloških usluga, dok je oko 25.000 indirektnih korisnika. Dom zdravlja Doboj bitan je u pružanju primarne zdravstvene zaštite stanovnicima opštine Doboj.

Projekti opremanja domova zdravlja u Maglaju i Doboju suvremenom medicinskom opremom finansirani su u okviru Grant programa Vlade Japana za temeljne projekte (GAGP), koji provodi Ambasada Japana u BiH.

Vlada Japana pridaje veliki značaj projektima iz oblasti zdravstvene zaštite u BiH. Od 1996. godine Japan je donirao više od 82 miliona eura ili oko 160 miliona KM za unapređenje zdravstvenog sektora u BiH. Ove godine Japan i BiH obilježavaju 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

“Ambasada Japana u BiH želi da ta dva projekta ostanu simbol prijateljstva naroda BiH i Japana”, navode iz Ambasade Japana u BiH.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.