Čaršina voda - Stari grad ima zadovoljavajuće karakteristike

Voda sa česme Parnica ne smije se koristiti za piće

14.01.2015. 18:25 0

Nadležna Sanitarno-komunalno vodoprivredna inspekcija obavijestila je građane o (ne)ispravnosti vode iz javnih česmi na području Općine Maglaj.

Kako se navodi u obavještenju Horina voda, Čaršina voda - Stari grad, Hasanbegova vodica - Borik na osnovu analiza Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo od 16. decembra 2014. godine imaju zadovoljavajuće mikrobiološke i fizičko-hemijske karakteristike za ovu vrstu vode, a prema Pravilniku o zdarvstvenoj ispravnosti vode za piće.

 

POVEZAN ČLANAK: VODA IZ VODOVODA "JAVORIĆ" KOSOVA I "SMAJLOVAC" JABLANICA ZABRANJENA ZA PIĆE DO DALJNJEG  

 

Uzorci vode uzeti iz javnih česmi Hadžina voda, Voljevac, Čakalovac, Gornja voda - Čila, Parnica, Voda braća Mulalić - Podborik, Kraljevac, Seoska voda - Kopice i Josipova voda, mikrobiološki ne udovoljavaju zahtjevima navedenog pravilnika i iste se mogu bezbjedno koristiti za piće samo pod uslovom da se dezinfikuju ili prokuhavaju najmanje 15 minuta.

 

Javne česme Moruša i Spomen voda - Kopice po svojim fizičko-hemijskim karakteristikama ne udovoljavaju zahtjevima Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće te se u ove svrhe ne mogu koristitiKada se radi o vodi sa česme Parnica, rađene su tri analize vode sa ove javne česme u posljednjih mjesec dana sa tri različita mjesta. Ova voda definitivno ne zadovoljava mikrobiološke parametre koje treba imati voda za piće. Uzorak koji je uzet 6. januara 2015. godine ne zadovoljava parametre Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće zbog ukupnog broja koliformnih bakterija i zbog sadržaja ukupnog broja bakterije escherichie coli u uzetom uzorku. 

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.