maglajinfo.com
vijesti maglaj 2366

Grupacija koja obuhvata 25 kompanija, 22 tvornice širom svijeta i 24 brenda

Predsjednik Uprave ''Hayat Holding'' grupacije: Yahya Kiğılı je čovjek koji je podigao Natronku na noge

2.06.2015. 22:05 0

Ako ste se nekada zapitali ko je vlasnik i ko stoji iza ''Hayat Holding'' grupacije iz Turske u čijem vlasništvu se nalazi i maglajski ''Natron-Hayat'', koji se nakon privatizacije 2005. godine danas nalazi na 7. mjestu TOP 10 privrednih giganata u Bosni i Hercegovini, prema kontinuiranom istraživanju bh. tržišta od strane firme Bisnode BH, evo odgovora.

Još za 1937. godinu vežu se počeci grupacije ''Hayat Holding'' kada su Avni i Fahir Kiğılı počeli sa porodičnim biznisom.

Sadašnji vlasnik i predsjednik uprave ''Hayat Holding'' grupacije u čijem sastavu je i maglajski ''Natron-Hayat'' je Yahya Kiğılı, čovjek koji je svoje materijalne i moralne snage davne 1969. godine usmjerio ka osnivanju tvornice ''Kastamonu Entegre'' za proizvodnju iverice, najveće fabrike te vrste u Turskoj i 4. u Evropi.

Nakon osnivanja ''Kastamonu Entegre'' gospodin Yahya osniva tvornicu Hayat Kimya koja se bavi proizvodnjom sanitarnih i higijenskih proizvoda. Ta tvornica danas se ističe sa svojim svjetski poznatim brendovima te proizvodnim pogonima u čak 6 različitih država, a proizvodi ove tvornice koriste se u domaćinstvima u 101 državi svijeta.

Yahya Kiğılı je trenutno predsjednik Uprave ''Hayat Holding'' grupacije koja obuhvata 25 kompanija, 22 tvornice širom svijeta i 24 brenda.

Predsjednik uprave, gospodin Kiğılı 15. aprila 2005. godine zajedno sa svojim saradnicima svečano je potpisao i ugovor o spajanju kompanija Natron d.d. Maglaj i seriozne kompanije ''Kastamonu Entegre'', tako je maglajski Natron postao članom internacionalno renomirane Hayat Holding grupacije iz Turske. 

Krajem aprila prošle godine gospodin Kiğılı boravio je u službenoj posjeti našem gradu i tada se u džamiji Kuršumliji nakon džuma-namaza obratio prisutnima te kazao da se Maglajlije i Maglajke mogu osloniti na podršku Turske u bilo kojem momentu.

Također gospodin Yahya kazao je između ostalog i da će Natron Hayat u budućnosti povećavati svoju proizvodnju te otvarati nova radna mjesta.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.