maglajinfo.com
vijesti maglaj 1205

Mještani Alića traže ispunjenje svojih zahtjeva

Za četvrtak zakazana sjednica OV: Dolazak najavili i članovi UPG 2014.

8.02.2016. 18:02 0

Za četvrtak, 11. februara u 16,00 sati u sali OV Doma kulture ''Edhem Mulabdić'' Maglaj zakazana je 32. sjednica Općinskog vijeća.

Prva tačka Dnevnog reda 32. sjednice je pregled aktivnosti vezano za sanaciju šteta poslije prirodne nesreće između dvije sjednice Općinskog vijeća Maglaj.

Kako saznajemo u okviru ove tačke ponovo će se raspravljati o problemima članova Udruženja poplavljenih građana 2014. općine Maglaj, ali i o zahtjevima mještana naselja Alići iz MZ Kosova, čije su kuće uništene u klizištu 2014. godine. 

Podsjećamo na posljednjoj održanoj sjednici 29. decembra 2015. godine, Općinsko vijeće Maglaj usvojilo je jednoglasno zaključak u kome je saglasno da sva sredstva koja budu doznačena Općini Maglaj po Odluci o, odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta, općinama Posavskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Srednjo-bosanskog kantona budu doznačena kategoriji građana koji su svojim sredstvima sanirali svoje objekte od posljedice poplava, u skladu sa kriterijima donesenim zaključkom OV Maglaj iz jula 2015. godine i usaglašenim sa predstavnicima Udruženja poplavljenih građana koji su svojim sredstvima sanirali stambene objekte. 

Novac u iznosu od 1.27 miliona KM tako je zaključkom Općinskog vijeća dodijeljen građanima koji su vlastitim sredstvima obnovili svoje domove, a na osnovu prijedloga Federalne komisije za procjenu šteta.

Iz UPG 2014. pozvali su sve svoje članove da prisustvuju 32. sjednici Općinskog vijeća jer kako su naveli u pozivu ''postoji tendencija da se novac njima dodijeljen usmjeri u druge svrhe''. 

Mještani naselja Alići traže ispunjenje svojih zahtjeva

Uoči 32. sjednice OV i mještani naselja Alići danas su se javnosti obratili saopćenjem u kome traže ispunjenje svojih zahtjeva, odnosno da se sredstva koja su zaključkom sa 31. sjednice dodijeljena građanima koji su svojim sredstvima sanirali stambene objekte dodijele i njima. Mještani ovog naselja sa Federalnim Fondom za pomoć postradalim područjima potpisali su ugovore o dodjeli sredstava za izgradnju novih kuća još u septembru prošle godine, međutim u Fondu još nema sredstava, a rješavanju njihovog problema ne nazire se kraj.

Kako saznajemo Mještani Alića stanovišta su da je razlog zašto novac odmah nije dodijeljen i njima pogrešno protumačena odluka Vlade FBiH o namjeni novčanih sredstava koja su dodijeljena Općini Maglaj. U odluci Vlade FBiH stoji kako su dodijeljena sredstva za pomoć građanima za otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda poplave i klizišta.

Prema tumačenju Vlade FBiH sredstva je dakle moguće dodijeliti pomenutim građanima, u skladu sa potpisanim ugovorima. To je kako saznajemo potvrdio i direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH Jasmin Jaganjac.

Ukoliko sredstva na budu dodijeljena mještanima ovog naselja oni najavljuju blokadu magistralnog puta M17, štrajk glađu, bojkot nastave te blokadu rada općinske administracije.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.