maglajinfo.com
vijesti maglaj 2592

Tokom defilea

U Tuzli obilježen Dan zlatnih ljiljana: Zastavu Trećeg korpusa nosio Maglajlija Adnan Sirovica

10.05.2016. 17:03 0

Okupljanjem brojnih učesnika na Panonskim jezerima te polaganjem cvijeća na spomen obilježju ''Slana Banja'', a zatim defileom sa ratnim zastavama svih korpusa Armije BiH ponovo do slanih jezera jučer je obilježen jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje, 9. maj - Dan zlatnih ljiljana.

- Svi pripadnici Armije BiH bili su pripadnici antifašističke oslobodilačke vojske i na to se ponosimo. Najhrabriji sinovi koji su odlikovani ordenom Zlatnog ljiljana za hrabrost ispoljenu u borbama su jedna posebna kategorija koju posebno cijenimo. Drago nam je i što je dan Zlatnih ljiljana istovremeno i Dan pobjede nad fašizmom u Evropi, te što na jedan dostojanstven način svake godine u drugom gradu obilježavamo dan naših najvećih sinova, kazao je Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

Najvećim ratnim priznanjem u BiH odlikovano je oko 2.500 boraca Armije BiH. Značajan broj njih odlikovan je posthumno. Danas, dvije decenije nakon rata, oni u skladu sa propisanim zakonima ostvaruju svoja prava, smatra Bukvarević.

Nakon defilea kroz Slanu Banju, na Panosnkim jezerima upriličen je historijski čas i kulturno zabavni program. Tema ovogodišnjeg historijskog časa, bila je bitka na Brčanskoj Malti iz 15. maja 1992. godine u Tuzli.

- Ta bitka do sada je bila uvijek minimizirana zbog optužbi za ratne zločine sa agresorske strane. Sud je dokazao da su optužbe bile neosnovane, a sama bitka u Tuzli puno je značila. Na njoj je osvojeno dosta materijalno tehničkih sredstava, koja su se kasnije koristila u odbrani cijele BiH. Ta bitka treba da se uvrsti u datume značajne za odbranu BiH. Na ovoj manifestaciji u Tuzli prisustvovalo je oko 800 dobitnika najvećih ratnih priznanja iz cijele BiH – kazao je Edin Hadžimuhamedović, predsjednik Zlatnih ljiljana TK.

Deveti maj u BiH obilježava se kao Dan “Zlatnih ljiljana”. Priznanje Zlatni ljiljan je najveće odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ovo priznanje su zaslužili ljudi koji su pokazali svoje najhrabrije podvige u ratu. Prva ratna priznanja Zlatni ljiljan počela su se dodjeljivati već u junu/julu 1992. godine u skladu s Pravilnicima o priznanjima i stimulativnim mjerama.

Tokom defilea zastavu Trećeg korpusa Armije RBiH nosio je Adnan Sirovica iz Maglaja, sin Zlatnog ljiljana Amira Sirovice.

Adnan je rođen u Doboju, 19.08.1990. godine. Nakon završenog osnovnog i srednjeg obrazovanja u Maglaju, uspješno završava Pravni fakultet Univerziteta u Zenici te time stiče zvanje diplomiranog pravnika i trenutno je nezaposlen. 

Neustrašivo, poput svog oca Amira, tokom katastrofalnih poplava u Maglaju 2014. godine svo svoje umijeće, požrtvovanost i humanost Adnan je stavio u službu zaštite života i materijalnih dobara poplavama ugroženog stanovništva. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.