Završena ekshumacija na lokalitetu područja Usora, općina Doboj

3.07.2014. 14:01 0

Završena je ekshumacija na lokalitetu Usora, na području općine Doboj. Ekshumirani su kompletni posmrtni ostaci 20 žrtava i nekompletni posmrtni ostaci najmanje četiri žrtve.

- Ukupno su ekshumirani posmrtni ostaci 24 osobe. Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH pretpostavlja se da je riječ o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim u toku proteklog rata na ovom području - kazala je Agenciji FENA glasnogovornica Instituta Lejla Čengić.

 

Po njenim riječima, pronađenim žrtvama ruke su uglavnom bile vezane žicom na leđima. Na temelju vanjskog pregleda utvrđene su strijelne ozlijede u predjelu glave.

 

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci prevezeni su u prosekturu Gradskog groblja Visoko gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci kako bi se na temelju DNK analize utvrdio identitet ekshumiranih žrtava.

 

Čengić podsjeća da je ekshumacija na ovom lokalitetu počela 3. juna i trajala mjesec dana, a mikrolokacija ove masovne grobnice otkrivena je tokom nedavnih poplava.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.