Završena realizacija projekta osnaživanja i jačanja kapaciteta osoba sa posebnim potrebama u Maglaju i Gračanici

28.06.2016. 01:12 0

Timovi Resursnih centara za dijete i porodicu u Maglaju i Gračanici, koji djeluju u okviru organizacije SOS Dječija sela BiH, u proteklih šest mjeseci, realizirali su projekat osnaživanja i jačanja kapaciteta osoba sa posebnim potrebama. Važnost realizacije projekta prepoznala je Ambasada Australije sa sjedištem u Beču, te svojom potporom u iznosu od 4.000 KM (5.000 australijskih dolara) pomogla implementaciju ovog projekta.

Osnovni cilj projekta, realiziranog kroz partnerstvo sa Udruženjem roditelja djece sa posebnim potrebama „Futura“ Gračanica, te Dnevnim centrom za djecu sa posebnim potrebama Maglaj, bio je doprinijeti dobrobiti, ekonomskoj i socijalnoj inkluziji najugroženijih porodica sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

Delegacija Ambasade Australije predvođena Drugim Sekretarom, Eugenie Hwang, posjetila je povodom završetka realizacije projekta SOS Dječije selo Sarajevo, te sa predstavnicima organizacije porazgovarala o postignutim rezultatima. Tom prilikom Hwang im se zahvalila za uspješnu realizaciju projekta.

„Uspješna realizacija projekta bila je moguća zahvaljujući svesrdnoj potpori Australijske Ambasade. Ponosni smo da je u proteklih šest mjeseci realizirano 24 radionice, na kojima je učestvovalo 197 djece i njihovih roditelja, te pruženo ukupno 259 servisa. Naš cilj je bio povećati broj i vrstu terepeutskih i rehabilitacijskih servisa, osnažiti porodice djece sa posebnim potrebama, te izgraditi kapacitete za pružanje individualne i grupne podrške djeci i porodicama na području općina Gračanica i Maglaj. Iskreno se nadamo da će daljnje partnerski odnosi omogućiti nastavak projekta, te potporu djeci sa posebnim potrebama“, istakao je Amir Omanović, Nacionalni Direktor organizacije SOS Dječija sela BiH.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.