maglajinfo.com
vijesti maglaj 2092

Život Maglajke Radmile Vukadin u obnovljenom domu ponovo ispunjen srećom

27.01.2016. 16:17 0

Radmila Vukadin je poslije poplava nekoliko dana spavala u uništenom stanu bez vode i struje. Nakon što je njen dom obnovljen u okviru EU Programa za oporavak od poplava, cijelu noć je sjedila i gledala u plafone i zidove ne vjerujući da je njenim patnjama došao kraj. Sada radi slike od suhog cvijeća, čita knjige, pravi tepihe i čuva unuke.

Radmila Vukadin, 68-godišnja penzionerka iz Maglaja, kroz život je uvijek koračala hrabro i borila se sa svim izazovima. Nikada joj niko nije pomogao ni drva za ogrjev iz podruma unijeti, a kamoli šta drugo, a ipak prošlogodišnje poplave ovu staricu su bacile u očaj. Sama nije mogla dalje.

Dok sjedimo u stanu koji je u potpunosti renoviran zahvaljujući EU Programu za oporavak od poplava, Radmila nam priča o svom životu i trenutku kada je stan poplavljen.

- Ovaj stan je dodijeljen mojim roditeljima davne 1956. godine i u njemu sam živjela od desete godine do udaje. Vratila sam se ovdje 2007. nakon što su se moj muž i moja majka razboljeli. Možete samo zamisliti koliku sentimentalnu vrijednost za mene predstavljaju ova četiri zida – započinje svoju priču Radmila.

Tog nesretnog 15. maja 2014. poplavila je cijela ulica, a budući da je stolarija u stanu gospođe Vukadin bila u dobrom stanju voda nije ulazila kroz prozore, ali je u pola pet ujutro krenula da izvire iz podruma i popela se na više od metra.

- Pet dana je trajalo povlačenje vode i za to vrijeme sam bila u stanu mojih komšija u ovoj zgradi jer se nije moglo nikako izaći. Kada sam konačno ušla u stan, zatekla sam izlivenu kanalizaciju, a pod se u dnevnom boravku digao do lustera – kaže Radmila.

Nakon čišćenja, nekoliko dana je spavala na fotelji u stanu koji nije imao ni vode ni struje. Kako kaže, htjela je da provede posljednje trenutke s brojnim uspomenama koje su je vezivale za pokojnog muža i majku.

- Nikako nisam mogla da se pomirim sa činjenicom da je nakon 41 godine braka sve moje uspomene na pokojnog muža i roditelje odnijela voda. Sve ono što je uništeno i što sam morala baciti nekako sam podnijela, ali kada su na red za bacanje došle slike, počela sam plakati svom snagom – tužno priča ova rođena Maglajka.

Kroz Radmilin stan ukupno je prošlo 11 komisija. Davali su joj raznorazne savjete kako da pripremi stan za renoviranje, ali niko nije uradio ništa konkretno.  

- Nakon što sam uvrštena u  EU Program za oporavak od poplava sunce me ogrijalo.

Radovi na obnavljanju stana su počeli polovinom decembra 2014., to jest nakon sušenja objekta, a u prvoj polovini februara 2015. grubi radovi su završeni. Radnici su 4. aprila došli u Maglaj, postavili laminate i Radmila Vukadin je 30. aprila prvi put nakon toliko mjeseci prespavala u svom obnovljenom stanu.

-  Od uzbuđenja nisam nikom dala da mi pomogne pospremati. Cijelu noć sam gledala u plafone i zidove i nisam vjerovala da je moguće da su tako dobro napravljeni. Sada radim slike od suhog cvijeća, čitam knjige, pravim tepihe, čuvam unuke i moj život je ponovo ispunjen srećom. Stan koji je obnovljen u sklopu EU Programa za oporavak od poplava je samo mrvica onog što je učinjeno za grad Maglaj – objašnjava Radmila.

 - Više čovjek ne može u Maglaju ništa da pogleda, a da ne kaže: Eh ovo je doprinos Evropske unije.

Jedna od pet komponenti EU Programa za oporavak od poplava usmjerena je na obnovu privatnih kuća za najugroženije porodice i pojedince u zajednicama koje su pogođene majskim poplavama 2014. godine.

Program za cilj ima obnovu 4.640 domova za više od 16.240 ljudi. Svi korisnici Programa birani su putem javnih i transparentnih procedura koje su provele opštinske komisije sačinjene od: opštinskih zvaničnika,  predstavnika lokalnih zajednica, civilnog društva i centara za socijalni rad.

EU Program za oporavak od poplava finansira Evropska unija, a provode ga UNDP, UNICEF i IOM.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.