Selo duhova kod Maglaja

Život u Donjim Bradićima postao je neizdrživ

10.11.2014. 17:11 0

Uz majsku poplavu, maglajski kraj pogodila su i brojna klizišta. Jedno od najvećih je u Donjim Bradićima, koje je ugrozilo 101 objekat. Zima je na pragu, a rješenja za stanovnike Donjih Bradića nema. U Opštini se trude da barem puteve prema selu održe prohodnim, te da osiguraju snabdijevanje vodom i strujom. I pored toga, život u Bradićima je postao neizdrživ.

Od stotinjak porodica, koliko ih je Donjim Bradićima živjelo do maja, samo njih petanestak, rizikujući živote, uporno odbija napustiti selo koje nestaje.

 

Šteta od poplava i klizišta u Maglaju je procijenjena na 166 miliona maraka. Poplavljeno je 1.500 objekata. Još 436 je ugroženo klizištima a 101 kuća u naselju Donji Bradići klizi prema rijeci Fojnici.

 

Suvada i Šaćir Topčić nemaju kuda otići. Žive u kući koja se ruši. Političari su, kažu, dolazili cijelo ljeto, slikali se i otišli. Stanovnici koji su morali napustiti selo žive u okolini Maglaja. Bivši žitelji svakodnevno borave u selu. Klizište je odnijelo i puteve prema imanjima.

 

U Općini ističu kako čine sve da puteve prema selu održe prohodnim. U planu je i izgradnja alternativnog puta vrijednog 800.000 maraka. Jedna humanitarna organizacija je osigurala trećinu sredstava.

 

Većina stanovnika Donjih Bradića više se neće vratiti u selo. Malobrojni, pritisnuti neimaštinom ostaju tu  jer, za sada, kažu, drugog doma nemaju, prenosi federalna.ba.

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.