aura.ba
vijesti svijet 1381

Apel pčelara iz Slovenije: Bez pčela nema života, podijelite ovu sliku i spriječite ovakva uginuća

30.04.2014. 11:58 0

Poznato je, da se umjetna gnojiva loše odražavaju na život pčela. Pčelar iz Kranja (Slovenija), koji svoje pčelarske aktivnosti proklamira putem Fb profila Slovenski Med, upozorava na uginuća pčela koja su posljedica nesavjesne upotrebe gnojiva i poljoprivrednih hemikalija. Na svom Fb profilu objavio je fotografiju uz koju je rekao:

- Posljednja tri dana, pčelari su svjedoci ovakvih prizora. Zato apeliram na sve korisnike pesticida i gnojiva, da pažljivo upotrebljavaju spomenute hemikalije. Špricanje i gnojenje obavljajte kada su pčele u košnicama odnosno navečer. Ako špricate samo jedno drvo u nepravom trenutku, dolazi do ovakvog prizora.

 

 

Zabrinuti pčelar je spomenuo i finansijsku stranu ovakvih događaja.

 

Jedna ovakva pčelinja porodica košta oko 100-120€, sav izgubljeni med koji bi pčelar dobio uz neoprašena drva. Tako, da je nastala šteta oko 350€ po jednom panju. Na fotografiji je oko 100 porodica. Dakle, materijalna šteta u vrijednosti jednog dobrog automobila!

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.