Bosanci na medenom krovu

Četiri Bosanca iz Velike Kladuše upravljaju najvećim pčelinjakom u New Yorku

7.11.2014. 19:12 0

Bajro Rekić iz Velike Kladuše već 11 godina upravlja jednim od najvećih pčelinjaka u New Yorku (SAD), koji broji između 2.000 i 2.500 košnica. Zajedno sa njim na gigantskoj pčelarskoj farmi Finster Honey Farm, rade još trojica Krajišnika: Hakija Pehlić, Muhamed Rekić i Samir Suljanović.

- Pčelinjak kojeg vodimo nas četvorica, jedan je od najvećih u New Yorku - kaže Bajro Rekić za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

 

- Hakija je došao prvi na ovu pčelarsku farmu, a onda je doveo i nas trojicu. On je zapravo i mozak svih poslova na ovom velikom pčelinjaku. Ja sam došao posljednji – dodaje on.

 

Ova četvorica Bosanaca, zajedno sa vlasnikom pčelinjaka Filipom Finsterom, svake godine pređu na hiljade kilometara u potrazi za medom i drugim pčelinjim proizvodima, ali i zbog oprašivanja voća. Pčelinje proizvode, na prvom mjestu med, oni kasnije prodaju velikim nakupcima, koji njihov med poslije toga prodaju po marketima širom SAD-a.

 

- Proizvedemo i do 100 tona meda svake godine, a ponekad i više – kaže Rekić za NAP. Ta količina meda jednaka je skoro jednoj trećini meda koje BiH uvoze u toku jedne godine.

 

Sada je vrijeme kada pčele miruju, ali posla na pčelinjaku za ove vrijedne ljude ima tokom cijele godine. Rekić objašnjava da po završetku paše dolazi cijeđenje i pakiranje meda, priprema pčela za narednu sezonu, čišćenje i dezinfekcija košnica, pretapanje starog voska, popravljanje dotrajalih košnica ali i još mnogo toga.

 

Rekić smatra kako Bosna i Hercegovina također ima velike potencijale kada je riječ o pčelarstvu. Mladi ljudi, smatra on, trebali bi se početi više uključivati u ovaj posao, koji im može donijeti pristojnu zaradu, ali i lijep život, piše NAP.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.