World Autism Awareness Day

Danas je Svjetski dan autizma

2.04.2014. 11:52 0

Svjetski dan svjesnosti o autizmu Glavna skupština UN-a odabrala je za obilježavanje 2.april čime želi skrenuti pažnju javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

VIDEO

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga. Glavne karakteristike autizma su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Po tim karakteristikama autizam se razlikuje od ostalih poremećaja iz grupe poremećaja autističnog spektra.

 

Uzroci autističnog poremećaja nisu do danas potpuno razjašnjeni. Ipak, većina stručnjaka koji se bave ovom problematikom smatraju da više različitih uzroka vode do autizma.

 

Nasljednost kod autizma je velika, no kako je genetika poremećaja vrlo složena, ne zna se koji su geni za to odgovorni. Istraživanja pokazuju da se javlja jedan do dva slučaja autizma na 1000 ljudi.

 

Na djeci znakovi autizma obično se primjećuju u prvoj, najkasnije drugoj godini života. Rano otkrivanje bolesti bitno je za sticanje socijalnih vještina i samostalnosti. Za sada, za autizam nema lijeka. Kod blažih oblika, samostalan život je moguć.

 

Dan svjesnosti o autizmu 2013. godine obilježavao se pod motom: 'Autizam treba – sistemsko rješenje.'

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.