Incident u UN-U

Erdogan odbio sjesti za isti stol s egipatskim predsjednikom

26.09.2014. 17:02 0

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, kako prenose turski mediji 'Zaman', 'Dayli Sabah', te arapske novinske agencije odbio je sjesti za isti sto na ručku u Ujedinjenim nacijama koji je organizirao generalni sekretar Ban Ki-moon.

Predsjednik Erdogan je trebao sjediti za istim stolom gdje je bilo predviđeno mjesto i za egipatskog predsjednika Abdel Fatah al-Sisija, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

 

Erdogan je tražio da se zaustavi nasilje protiv egipatske vlade i naroda. Većina svjetskih lidera iznenađena je ovakvim nastupom Erdogana, što je rekao i ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

 

Također, turski predsjednik je kazao da UN kao i demokratske zemlje nisu učinile ništa u vezi sa događajima u Egiptu, kada je srušen egipatski predsjednik Muhamed Mursi i kada je ubijeno hiljade nevinih ljudi koji su željeli braniti svoj izbor.

 

Svoje odbijanje da sjedi za istim stolom s al-Sisijem obrazložio je riječima: “Ja ne sjedam za isti sto sa prevratnicima”, a zatim je napustio salu.

 

Bivši komandant vojske Abdel Fatah al-Sisi, koji je de facto upravljao Egiptom otkako je svrgnuo Muhameda Mursija prije 11 mjeseci, izabran je u junu ove godine za predsjednika.

 

Mursi je bio prvi šef države demokratski izabran u Egiptu u julu 2012. godine. Kada su 3. jula 2013. godine milioni Egipćana tražili njegov odlazak, vojni komandant general Sisi ga je smijenio i poslao u zatvor. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.