Kiša koja je obradovala vjernike u Mekki

Kiša i poplave u Mekki

9.05.2014. 23:22 0

Muslimanski sveti grad Mekku jučer je zahvatilo kišno vrijeme koje je izazvalo poplave u pojedinim dijelovima grada. Više možete pogledati u video prilogu...

VIDEO

Muslimane koji u saudijskom gradu Mekki borave kako bi obavili umre, poslije jacija-namaza iznenadila je kiša, javlja TRT.

 

Kiša se počela spuštati odmah nakon jacija-namaza i trajala je sve do ponoći.

 

Nakon što su se spustile prve kapi, vjernici su pohrlili u Mesdžid el-Haram i po kiši činili tavaf (obilazak) oko Ka'be.

 

Kiša u Mekki bude najviše četiri-pet puta u godini. Primjećeno je da su posjetioci ovog grada bili oduševljeni i presretni zbog kiše.

 

Kako se kiša spuštala, vjernici gotovo da su se natjecali kako bi stali na namaz kod "Hidžr Ismaila" i klanjali ispod kišnice iz El-Mizaba (oluka koji sprovodi kišnicu koja se nagomila na krovu Kabe). Navodi se da su policajci u haremu Ka'be morali intervenisati zbog gužve koja je nastala kod Hidžr Ismaila.

 

Kiša se spuštala bez prestanka, a rast jačine kiše vjernici su dočekali izgovarajući tekbire na sav glas. Oni koji nisu mogli zadržati suze tokom obilaska Ka'be, i tavaf-namaz su klanajali po kiši.

 

U međuvremenu, zbog naglog pljuska došlo je do manjih poplava na sporednim i glavnim ulicama u Mekki, što je izazvalo otežano odvijanje saobraćaja.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.