SLOBODNA PALESTINA

Erdogan ljutito u facu predsjedniku Izraela: ''Vi ubijate ljude, sjećam se ubijene djece na plaži.''

13.07.2014. 04:13 0

Bilo je to davne 2009. godine u mjesecu januaru na Svjetskom Ekonomskom Forumu u Davosu, tada su turski premijer Redžep Tajip Erdogan i izraelski predsjednik Šimon Peres razmjenili oštre riječi a Erdogan je i napustio skup. Peres se kasnije telefonom izvinio Erdoganu koji je na povratku u Tursku na aerodromu dočekan kao heroj.

VIDEO

Tokom debate o Bliskom istoku Peres je 2009. godine pasionirano branio napad njegove zemlje na Gazu govoreći vrlo glasno, mašući prstom i pitajući Erdogana: 

"Šta bi uradila bilo koja druga zemlja? Šta biste vi uradili da na Istanbul pada desetine ili stotine raketa svake noći? Izrael ne želi da ubija. Za nas su djeca najvažnija."

Turski premijer Erdogan je neposredno prije nego što je napustio skup, jer nije dobio dovoljno vremena da odgovori Peresu, rekao:

"Gospodine Peres, stariji ste od mene i imate prilično prodoran glas. Možda se osjećate krivim i možda ste zbog toga jaki na riječima i govorite toliko glasno. Vi ubijate ljude. Sjećam se ubijene djece na plaži."

Međutim, Erdogan je prekinut na kraju sesije. Moderator,  koluminista Vašington posta Dejvid Ignatijus rekao je da je vrijeme već probijeno. 

Erdogan: “Izvinite …”

Ignatijus: “Gospodine premijeru, ja se izvinjavam gospodine Erdogan…”

Erdogan: “Jedan minut, jedan minut, jedan minut…”

I moderator je pristao na jedan minut, što je propraćeno aplauzom u sali. No, nakon tog minuta kolumnista Vašington posta je opet prekinuo Erdogana:

"Izvinite gospodine premijeru, ne možemo da započnemo debatu iznova, molim vas. Mi zaista nemamo vremena.”

Na to je Erdogan počeo da govori na turskom i Ignatijus je uz izvinjenje rekao da gosti zaista treba da krenu na večeru. Turski premijer je tada napustio forum uz riječi:

“Za mene, od danas Davos je završen. Ne želim da se vratim u Davos poslije ovoga. Vi mi niste dozvolili da govorim. Izraelski predsjednik Peres govorio je 25 minuta, a meni ste omogućili samo 12 minuta. To je neprihvatljivo.”

Pogledajte video prilog koji datira iz 2009. godine. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.