FENA
vijesti zdk 636

CCI: Najviše obaveza realizovale vlade ZDK-a i TK-a

1.05.2016. 11:15 0

Najviši stepen realizacije obaveza planiranih godišnjim programima rada nakon prvog kvartala ove godine imaju skupštine Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, te vlade Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona.

To je navedeno u Izvještaju monitoringa svih kantonalnih vlada i skupština u prvom kvartalu 2016. godine, koji su u Sarajevu u četvrtak predstavili Centri civilnih inicijativa (CCI).

Kako je na pres-konferenciji rekao konsultant CCI-a Alen Čular, pri usvajanju budžeta za tekuću godinu ostvaren je najbolji rezultat u posljednjih deset godina, budući da je šest kantona (USK, PK, TK, SBK, HNK i KS) budžet dobilo na vrijeme prije isteka 2015. godine.

U CCI-u tvrde također da "nijedna kantonalna vlada svoj dio obaveza u vezi s budžetom ne izvršava na vrijeme u skladu s rokovima koje propisuje Zakon o budžetima FBiH“.

Govoreći o broju sjednica u prva tri mjeseca, konsultant CCI-a Muris Bulić kaže da su ih najviše održale vlade Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog po 19, što je jedna i po sjednica sedmično.

CCI ocjenjuje da  rezultati ukazuju na slabu efikasnost kantonalnih institucija vlasti, ali da je kod skupština izuzetak Skupština KS-a koja je, kako stoji u izvještaju, sa "72 razmotrene mjere na tri sjednice, uradila trećinu sveg posla urađenog od kantonalnih skupština u prva tri mjeseca ove godine“.

U pet kantona (TK, ZDK, BPK, USK i ZHK) usvojene su strategije razvoja za period do 2020. godine, a u još četiri je donošenje tih strategija u proceduri.

Pet kantonalnih vlada je utvrdilo akcione planove za realizaciju Reformske agende u prošloj godini, među kojima je Vlada BPK akcioni plan donijela u sedmom mjesecu.

- Situacija nameće potrebu intenziviranja rada u nastavku. Prioritet je poboljšanje stepena realizacije planiranih obaveza i fokusiranje na ključne probleme građana - izjavila je glasnogovornica CCI-a Ana Lučić.   

Zaključeno je da postoji potreba da se procedura usvajanja zakona ograniči jer u pojedinim kantonima traje predugo.

U smislu ravnopravnosti spolova, u Izvještaju se navodi da u dvije kantonalne vlade (ZDK i HNK), nema nijedne žene.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.