FENA
vijesti zdk 677

Dobra sezona za malinare: U ZDK do sada otkupljeno 200 tona

19.07.2015. 06:43 0

Među jagodičastim voćem na domaćim plantažama dominira malina. Interes za uzgojem te vrste sve više raste. Otkup je u toku, počeo je prije 20-ak dana, a sve firme su maksimalno angažovane.

Vlasnike firme ''Frutti-Funghi'' iz Visokog koja se bavi otkupom šumskih plodova i jagodičastog voća, Edin Zukan, Feni je kazao da su ove godine količine malina, ali i drugog jagodičastog voća povećane za više od 40 posto. 

"Do sada je otkupljeno oko 200 tona, izvezena je polovina, a roba je plasirana na tržište EU i Turske", istakao je Zukan. 

Malinu otkupljuju u svježem stanju,  nakon čega je sortiraju, pakuju i zamrzavaju i pripremaju za izvoz. Cijena još nije fiksno određena, ali ne pada ispod 3,30 KM. 

Firma ''Frutti-Funghi'' djeluje na području Zeničko-dobojskog kantona. S tog područja, kaže Zukan, očekuju se velike količine maline, ali i određene količine američke borovnice i nešto šumske jagode, koja također postaje aktuelna za uzgoj.

Ta firma ima otkupne stanice i u okolini Teslića, otkupljuju voće sa otprilike 140 dunuma zasada. Na taj način pomažu povratnicima u samozapošljavanju. 

"Razvili smo mrežu i svaki dan smo na terenu", ističe Zukan.

Ekspert iz oblasti sektora jagodičastog voća i predavač s oglednog poligona za istraživanja pri Poljoprivredno- prehrambenom fakultetu u Sarajevu Adnan Maličević kaže da su u državi zasađene brojne plantaže maline. Precizan broj nema, ali će biti izrađena analiza eksperata na kraju sezone.

Ovogodišnji vremenski uslovi su u potpunosti prilagođeni takvim plantažama za razliku od prošle godine koja je bila kišna i koju su obilježile poplave. 

Maličević smatra da poljoprivredni proizvođači trebaju obratiti pažnju samo na dvije stvari, a to su sistem za navodnjavanje i zasjenjivanje. 

"To su jedina dva problema koja se mogu desiti, a sve ostalo je ove godine naklonjeno jagodičastom voću", potcrtao je Maličević.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.