FENA
vijesti zdk 813

Dodatna poticajna sredstva proizvođačima malina u ZDK, 0,25 KM po kilogramu

22.08.2017. 15:35 0

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobriti će dodatna poticajna sredstva proizvođačima malina iz ovog kantona u iznosu 0,25 KM po kilogramu otkupljenog uroda.

Premijer Miralem Galijašević i kantonalni ministar poljoprivrede Himzo Smajić postigli su o tome dogovor sa predstvnicima Udruženja poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona, koji zastupaju oko 3.500 proizvođača jagodičastog voća u ovom kantonu, a koji je jedan od lidera malinarstva u Bosni i Hercegovini.

- Na prijedlog nadležnog ministarstva odobrili smo povećanje poticaja za ovu godinu, jer se radi o nizu problema s kojima su se susreli proizvođači malina. U odnosu na prošlogodišnje poticaje, napravili smo dodatni napor i poticajna sredstva su uvećana za 70 posto, tako da će poticaji od planiranih 15 feninga biti uvećani na 25 feninga po kilogramu - istakao je premijer Galijašević.

Na području Zeničko-dobojskog kantona pod zasadom malina je oko 650 hektara i većinom se radi o sitnim posjedima od jednog do dva duluma zemljišta, a do sada je Vlada ZDK za poticaje u malinarstvu izdvajala oko 2,5 miliona KM.

- Ovo je najteža od 15 godina kako se bavim malinarstvom i najveći doprinos je ove godine dala Vlada ZDK, kao nijedne godine do sada. Bez podrške kantona i općina ova godina bi bila propast za malinarstvo, jer je narušeno evropsko tržište malinarstva, a mi u svim općinama u Zeničko-dobojskom kantonu imamo proizvođače - kaže član upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika ZDK Nihad Imamović.  

Nakon brojnih sastanaka u vezi sa rješavanjem otkupne cijene malina, proizvođači sa područja Zeničko-dobojskog kantona će imati prosječnu otkupnu cijena malina za sezonu 2017. od 2,20 do 2,40 KM po kilogramu.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.