Dogovor Vlade ZDK i sindikata: Nastavnici koji godinama rade na ''određeno'' dobit će stalno zaposlenje

18.05.2016. 16:13 0

Premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i ministar Mensur Sinanović na redovnom sastanku sa socijalnim partnerima, predsjednikom Kantonalnog odbora SSSBiH za ZDK Mirnesom Isakovićem i predsjednikom Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, nauke i kulture Selvedinom Šatorovićem analizirali su stanje u obrazovanju, te postigli dogovor o daljim aktivnostima.

Na sastanku je analizirana realizacija dosadašnjih dogovora i zaključeno da su sve usaglašene i dogovorene aktivnosti uspješno implementirane na zadovoljstvo svih socijalnih partnera. Istaknuto je obostrano zadovoljstvo pomacima koje je Vlada ZDK-a napravila o pitanju redovnosti isplata plaća i naknada, kao i ulaganja u školske objekte u skladu s mogućnostima i planovima budžeta ZDK-a.

Predstavnici  sindikata prezentirali su ideju raspisivanja većeg broja konkursa na neodređeno radno vrijeme radi dugoročnog rješavanja egzistencijalnih problema radnika, koji dugi niz godina rade na određeno vrijeme. Rješavanje tog problema značajno bi doprinijelo poboljšanju pedagoškog aspekta rada iz razloga što se učenicima ne bi često mijenjali nastavnici i predavači, što je primjedba i jedan od zahtjeva roditelja učenika.

Premijer Galijašević je načelno prihvatio dalje razgovore o ovom pitanju potpuno prihvatajući i razumijevajući iznesenu argumentaciju, te je dogovoreno da će se vrlo brzo nakon što se urade određene analize efekata ovih poteza ponovno razgovarati o  ovoj temi. Istaknuto je da je “apsolutni cilj Vlade ZDK-a i sindikata obrazovanja još bolji i kvalitetniji obrazovni sistem u interesu svih aktera nastavnog procesa”.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.