Faktor
vijesti zdk 647

Doktori medicine i stomatologije u ZDK najavili mogućnost štrajka

2.11.2016. 18:01 0

Sindikat doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona ne isključuje mogućnost organiziranja štrajka ako se nešto značajnije ne promijeni u vezi s potpisivanjem Kolektivnog ugovora za radnike u zdravstvu.

Ostalo je još 15 dana do isteka roka za potpisivanje Ugovora, a predloženo rješnje koje su usaglasili Federalni sindikat doktora i predstavnici Vlade FBiH, zdravstvene ustanove su odbile.

Doktor Haris Husremović, predsjednik sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK kaže da su dobili rješenje o reprezentativnosti i da mogu pregovarati na nivou kantona.

- Trenutni prijedlog kolektivnog ugovora poslodavci odbijaju jer je njime povećana minimalna satnica sa 2 na 2,35 KM i oni traže da se poveća svota novca koja će ići prema zdravstvenim ustanovama ili će u protivnom morati smanjivati postojeće koeficijente. U suštini smanjit će se plaća ljekara specijaliste za određeni nivo da bi se ispoštovala odredba o povećanju satnice. U principu kada sve saberemo u najboljem slučaju plaća će biti ista - kaže Husremović.

Prema riječima Husremovića oni će insistirati da se potpišu ugovori za doktore medicine rada i stomatologije.

- Ovo su najveći i najodgovorniji nosioci svih poslova u zdravstvu i moraju se tako tretirati - kazao je Husremović i dodao da će ukoliko se ništa ne poduzme po ovom pitanju organizirati štrajk doktora medicine i stomatologije.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.