POČINJE IZGRADNJA NOVE DIONICE: Evo kako će izgledati Zenička obilaznica

7.07.2015. 07:00 0

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić potpisao je odobrenje za izgradnju poddionice Drivuša - Donja Gračanica u sklopu autoceste na koridoru 5C i to za Fazu 2: Klopče - Donja Gračanica, sa pratećim objektima, piše Slobodna Bosna.

VIDEO

Na taj način stvoreni su svi preduslovi za izgradnju novih 6,32 km autoceste na koridoru 5C.

- Izdavanjem ovog odobrenja za građenje otklonjene su i posljednje administrativne prepreke na daljnjoj izgradnji ove značajne dionice na Koridoru VC. Riječ o jednoj od najzahtjevnijih dionica sa više mostova, vijadukta i potputnjaka, ali su naši graditelji već dokazali da su spremni i za najveće izazove u cestogradnji. Uvjereni smo će ovaj najveći infrastrukturni projekt u našoj zemlji donijeti novo upošljavanje građevinske operative i omogućiti dalji zamah u investiranju i zapošljavanju domaće kvalifikovane stručne radne snage – rekao je ministar Martić.

Dionica Zenica sjever – Zenica jug je ukupne dužine deset kilometara. Na poddionici Klopče – Donja Gračanica nalaze se četiri vijadukta, dva tunela i jedno odmorište. Riječ je o poddionici koja prolazi kroz vrlo nepovoljan morfološki teren.

Sredstva u iznosu od oko 50 miliona eura za izgradnju ove dionice obezbijeđena su iz sredstava Fonda za međunarodni razvoj OFID  (Fund for International Development) koji je u sastavu organizacije OPEC-drava izvoznica nafte (OPEC- Organization of the Petroleum Exporting Countries).

Rok za završetak izgradnje autoceste na Koridoru Vc poddionica Klopče – Donja Gračanica je 30 mjeseci.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.